Search by category:
Egyéb kategória

Orosz katonacsizmák Kelet-Ukrajnában

Orosz katonacsizmák Kelet-Ukrajnában
Mészáros Richárd
2022. 02. 22., k – 00:04

2022. február 22., kedd – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

A Kreml arra utasította a külügyminisztériumot, hogy a Luhanszki és a Donyecki Népköztársasággal készítsék elő a „barátsági és kölcsönös segítségnyújtási egyezmény” aláírását. Előzőleg a Moszkva elismerte a két szakadár államot, majd az orosz elnök utasította a védelmi tárcát, hogy békefenntartóként vezényelje be a hadsereget a két területre, vagy egész pontosan: Kelet-Ukrajnába. Az orosz–ukrán határ térségében – Fehéroroszországban, Nyugat-Oroszországban és a Krímben – mintegy 190 ezer orosz katona állomásozik, és nyugati források szerint a haderő mintegy fele már napok óta támadóállásban vár a parancsokra. Putyin egyben felszólította Ukrajnát, azonnal szüntesse be támadó hadműveleteit. Kijevben viszont azt állítják, Ukrajnának nem áll szándékában erővel visszaszerezni a 2014-ben elveszített kelet-ukrajnai területeket, illetve a Krímet.

Egyelőre kérdéses, milyen határokkal ismerte el Moszkva a két szakadár tartományt. A szakadár köztársaságok ugyanis a 2014-ben elfogadott alkotmány szerint igényt tartanak Luhanszk és Donyeck megyék azon részeire is, amelyek jelenleg az ukrán kormányerők ellenőrzése alatt állnak. A moszkvai jelzések arra utalnak, Putyinék is ezt tekintik a határnak.

„Nem kizárt, hogy Oroszország határozottan fel fogja kérni Kijevet, hogy az ukrán haderő hagyja el ezt a területet”

– közölte hétfőn Vjacseszlav Nyikonov, az orosz parlament külügyi bizottságának alelnöke. Ebben az esetben Ukrajna és Oroszország hadserege közvetlenül nézne farkasszemet egymással…

(hvg, ú)

Bevezető

A szakadár kelet-ukrajnai államok hivatalos elismerése után Vlagyimir Putyin orosz államfő azonnal utasította az orosz védelmi minisztériumot, hogy vezényelje be az ún. Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság területére békefenntartóként a hadsereg egységeit.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sidó H. Zoltán

Read More

Post Comment