Search by category:
Egyéb kategória

A szlovák kormány elítélte Putyin lépéseit

A szlovák kormány elítélte Putyin lépéseit
Nagy Roland
2022. 02. 22., k – 16:03

2022. február 22., kedd – 17:00
Friss ikon
Off

Törzs

A szlovák belpolitikai színtéren is komoly felháborodást váltott ki Putyin hétfő esti beszéde, melyben azt mondta, Ukrajna tulajdonképpen a Szovjetunió kreálmánya, az ukránokat pedig egy mesterségesen létrehozott nemzetnek nevezte. Az orosz elnök azt mondta, az ukránok népirtást folytatnak a délkeleti területeken élő orosz kisebbség ellen. Végül bejelentette, elismeri a Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság szuverenitását, majd orosz csapatokat küldött az említett terültekre, saját elmondása szerint „békefenntartó” célból.

ÖSSZEFOGLALÓ: Putyin elismerte a szakadár régiókat, bevonulnak az oroszok

A délkelet-ukrajnai szakadár ún. Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság szuverenitásának hala

Bírálják Putyint

Eduard Heger a közösségi oldalán úgy reagált, Oroszország a krími incidens után is folytatja azokat a praktikákat, amelyek nem segítik elő sem a békét, sem az ukránok és az oroszok együttélését.

„A szeparatista köztársaságok elismerése pusztán az erőszak és a gyűlölet támogatását jelenti. A hétköznapi emberek fognak szenvedni. Mélyen felháborít Putyin elnök lépése. Ugyanakkor nagyra értékelem Ukrajna körültekintő álláspontját, mely szerint megpróbál nem ürügyet adni az orosz imperializmusnak a megszállásra. Ez nemcsak az ukránok, hanem az oroszok életét is védi”

– írta a szlovák miniszterelnök, aki kedden délután az ország biztonsági tanácsát is összehívta.

 

Zuzana Čaputová köztársasági elnök hangsúlyozta, Oroszország a világon egyedüliként ismeri el a délkelet-ukrajnai szakadár népköztársaságokat. Azzal, hogy Putyin katonákat küldött az említett területekre, súlyosan megsértette a nemzetközi jogot és Ukrajna területi integritását.

„Ez katonai agressziónak és megszállásnak minősülő cselekedet”

– jelentette ki az államfő

Nem a béke a cél”

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint a szakadár köztársaságok elismerése egy újabb bizonyíték arra, hogy Putyinnak nem a megoldás keresése és a feszültség csökkentése a célja. Közösségi oldalán azt üzente, Oroszország döntése a nemzetközi jog felrúgásával, valamint Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megsértésével egyenlő.

„Egy ilyen lépést nem lehet másképpen értelmezni, mint az orosz katonák bevonulásának előkészítése és a diplomácia tárgyalások ellehetetlenítése, amelyekkel békésen lehetne kezelni a helyzetet”

– reagált a védelmi miniszter. Felszólította azokat, akik korábban Putyin békés megoldása mellett érveltek, hogy ítéljék el az orosz elnök felelőtlen lépéseit.

 

Felrúgott szerződések

Ivan Korčok szerint Putyin hétfői beszédéből nyilvánvalóvá vált, hogy zavarja őt az önálló Ukrajna létezése. A szlovák diplomácia vezetője állítja, az oroszok úgy akarják megfosztani Ukrajnát a területének egy részétől, hogy pontosan tudják, az ország nem akar NATO-tag lenni. A 2014-es konfliktusra emlékeztetett, amely során az ukránok szintén területeket vesztettek, pusztán azért, mert úgy döntöttek, szorosabban akarnak együttműködni az Európai Unióval. Korčok hangsúlyozta, a hétfői lépésükkel az oroszok megszegték az 1994-es budapesti memorandumot, amelyet Oroszország, az USA és az Egyesült Királyság írt alá, és amelyben elismerték Ukrajna területi integritását. A külügyminiszter továbbá a 2014-es minszki egyezmény felrúgásáról is beszélt, amely a korábban említett ukrán–orosz konfliktust hivatott elrendezni. A tárcavezető megjegyezte, a hétfői események okot adnak arra, hogy elkezdjék a perifériára szorítani a szlovák politika azon részét, amelynek nem okoz problémát bagatellizálni az Ukrajnában zajló eseményeket.

„A szlovák közvélemény egy jelentős részét ki kell húznunk ebből a geopolitikai tévelygésből”

– jegyezte meg a külügyminiszter.

Bagatellizáló ellenzék

Korčok nyilván az ellenzék egy részére célzott, főleg a szélsőjobboldali pártok képviselőire és az SNS-re, hiszen az említettek már régóta hangoztatják oroszbarát nézeteiket. A Smer és a Hlas óvatosabb álláspontot képvisel. Utóbbi egy közleményben reagált az eseményekre, melyben felszólították az érintetteket, hogy tegyenek meg mindent a konfliktus békés rendezése érdekében.

„Szlovákia alapvető érdeke a nemzetközi jog betartása, különös tekintettel az állami szuverenitás és a területi integritás elvére. Szlovákiának ebben konzisztensnek kell lennie. Úgy, ahogy elutasította Szerbia területi integritásának megsértését a független Koszovó kikiáltásakor, úgy nem ismerheti el Krím és Donbasz függetlenségét sem”

– üzente a párt sajtóosztálya.

Robert Fico, a Smer elnöke szintén a nemzetközi jog megsértésének tartja a szakadár köztársaságok elismerését. Ugyanakkor bírálta az európai diplomácia gyengeségét is, szerinte az Oroszország elleni gazdasági szankciók mit sem érnek.

Magyar szemmel

A Szövetség szintén elutasította Oroszország lépéseit. Sólymos László, a párt Országos Tanácsának elnöke hangsúlyozta, minden áron el kell kerülni a háborút.

„Aki nem akar megegyezni, azzal nehéz tárgyalni. Vlagyimir Putyin nem tartja tiszteletben a nemzetközi közösség megállapodásait. Egy ilyen ember kezéből csak akkor tudjuk kivenni a fegyvert és csak akkor tudjuk visszakényszeríteni a tárgyalóasztalhoz, ha egységesek vagyunk. Egységesnek kell lennie Szlovákiának, Európának és az egész demokratikus világnak. Meg kell akadályoznunk, hogy Ukrajnában megismétlődjön a 2008-as grúz és a 2014-es krími forgatókönyv. Ki kell állnunk Ukrajna mellett és meg kell akadályoznunk a háborút”

– reagált Sólymos.

Bevezető
Pozsony |

Eduard Heger (OĽaNO) mélyen felháborítónak nevezte, hogy Vlagyimír Putyin orosz elnök elismerte a délkeletukrajnai szakadár népköztársaságok függetlenségét. Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter szerint nyilvánvalóvá vált, hogy Oroszországot zavarja az önálló Ukrajna létezése.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment