Search by category:
Egyéb kategória

Az ukrajnai háborús fenyegetés megnehezítheti életünket – a szakértők szerint ezt kell elkerülnünk

Az ukrajnai háborús fenyegetés megnehezítheti életünket – a szakértők szerint ezt kell elkerülnünk
Balaskó Réka
2022. 02. 23., sze – 10:46

2022. február 23., szerda – 11:04
Friss ikon
Off

Törzs

Ivan Korčok külügyminiszter szerint Oroszország tette semmissé a NATO-val szemben támasztott követeléseit: „Nyilvánvaló, és ezt Oroszország már nyíltan ki is mondja, hogy a probléma, amellyel nem tud megbirkózni, maga Ukrajna létezése”. Korčok rendkívül veszélyesnek tartja, hogy Putyin történelmi állításokkal tagadja egy állam létezését. Jaroslav Naď védelmi miniszter azt mondta a biztonsági tanács ülésén, hogy Putyin nem érdekelt a megoldás keresésében és a feszültség csökkentésében.

Az országot minden eddiginél mélyebben érinti az ukrajnai konfliktus. Különösen súlyos gazdasági következményei lehetnek az állam működésére nézve. „A konfliktus soha nem tesz jót a gazdaságnak. Kérdéses, hogy a Szlovákia és az EU gáz- és olajellátása hogyan fog működni” – mondta Martin Vlachynský, az INESS pénzügyi elemzője.

ÖSSZEFOGLALÓ: Putyin mindent akar, Ukrajna behívja tartalékosait, nyugati szankciók

A hét eleji ukrajnai események – Vlagyimir Putyin orosz elnök függetlenként ismerte el a két kelet-ukrajna

A szakértő szerint a helyzet Szlovákia hitelfelvételi képességét is megingatja, mivel a befektetők óvatosabbak egy konfliktushoz közel álló országgal: „A feszültségek átragadnak a pénzügyi piacokra, és ennek kellemetlen következményei lehetnek, országként pénzügyi problémákkal nézhetünk szembe”.

További problémát jelenthet egyrészt a Szlovákiában élő ukránok hazautazása, másrészt a háborús övezetekből érkező menekültek beáramlása. „Az a tapasztalatom az ukrajnai diákjainkkal, hogy pontosan azért jöttek Szlovákiába tanulni, hogy elkerüljék a katonai szolgálatot. Teljes mozgósítás kellene ahhoz, hogy visszahívják őket, de ezzel egyelőre nem számolok” – mondta Martin Klus, a külügyminisztérium államtitkára.

A külügyminisztérium becslése szerint 60 ezer ukrán él Szlovákiában. Mivel az újonnan érkezők valószínűleg menekültstátusszal rendelkeznének, Szlovákiának gondoskodnia kellene róluk.

Ukrajnai lakosok beszéltek a félelmeikről és az esetleges háborúról
2022. 02. 22., k – 11:43
Balaskó Réka
Gallery images

Leírás

Fotók_ pluska.sk

(pluska)

Bevezető

Az ukrajnai helyzet nemcsak a helyi lakosság, hanem az Európai Unió (EU) országainak gazdasága számára is veszélyes.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment