Search by category:
Egyéb kategória

Heger szerint az EU-nak kemény választ kell adnia az orosz agresszióra

Heger szerint az EU-nak kemény választ kell adnia az orosz agresszióra
Hegedűs Norbert
2022. 02. 24., cs – 19:29

2022. február 24., csütörtök – 19:29
Friss ikon
Off

Törzs

A miniszterelnök, Eduard Heger (OĽaNO) az uniós állam- és kormányfők személyes jelenlétével tartott brüsszeli csúcstalálkozóra tartva elmondta, ami ma Ukrajnában történik precedens nélküli konfliktus. Kiemelte, az orosz invázióra megfelelően keményen kell reagálni. „Mindjárt az elején a lehető legkeményebb szankciókra van szükség, és később ezekből lehet engedni” – ismertette Szlovákia álláspontját vázlatosan a kormányfő. Hozzátette, az uniós vezetők a csütörtök esti tárgyaláson beszélnek majd a szankciók részleteiről. Heger optimista abban a tekintetben, hogy az tagországok könnyen egyezségre jutnak a szankciókat illetően, hiszen minden tagállam vezetése elítélte az orosz inváziót. A tárgyaláson szerinte terítékre kerülhet, hogy Oroszországot lekapcsolják az SWIFT-rendszerről, vagyis a bankközi átutalások nemzetközi rendszeréről. „Ezek azonban olyan részletek, amelyekről a tárgyalóasztal mellett foguk beszélni” – tette hozzá azzal, hogy egyelőre minden szankciós lehetőség nyitva áll.

Azzal kapcsolatban, hogy az esetleges szankciók a szlovákiai vállalatokat is károsíthatnák elmondta, egy nagyon bonyolult helyzetről van szó. „Ebben a szakaszban nekünk is el kell viselnünk bizonyos dolgokat, hiszen a civil lakosságról, emberéletekről van szó” – magyarázta.

Segítség Ukrajnának

A kormányfő arról is beszélt, hogy a pénteki kormányülésen döntenek az Ukrajnának nyújtandó humanitárius segítségről. „Tudjuk, hogy élelmiszerre, üzemanyagra, egészségügyi felszerelésre lesz szükségük” – sorolta Heger, és hozzátette, ezt azonnal Ukrajna rendelkezésére tudjuk bocsátani. Mindezt olyan mennyiségben, amelyre az országnak szüksége van. „Hiszen az Európai Unió egy nagy és sikeres társadalom, nem szabad, hogy ez problémát jelentsen” – mondta.

Menekülthullám

A miniszterelnök a kérdésünkre elmondta, az unió kész arra, hogy egy várható menekülthullám esetén az Ukrajnával szomszédos országok segítségére siessen. Elmondta, már egyeztetett az osztrák kancellárral, aki bármilyen segítséget hajlandó megadni Szlovákiának. A V4-es illetve az Ukrajnával határos tagállamok minisztereinek szintjén pedig intenzív kommunikáció zajlik ebben a témában is. „Feltételezem, hogy a segítség minden ország irányából érkezik majd, nem csak azokról van tehát szó, amelyek a keleti határt alkotják” – mondta, és hozzátette, ebben a kérdésben is nagy az egység az egyes tagállamok között.

Nem engedhetünk a további agressziónak

Heger az orosz elnöknek, Vlagyimir Putyinnak címzett mondatokban pedig azt mondta, nem akarunk visszatérni a vasfüggöny időszakába, a cél, hogy békés megoldást találjunk. „Nem engedhetünk meg, hogy további agresszióra kerüljön sor” – mondta.

 

Bevezető

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök Brüsszelben tárgyal az Oroszország elleni szankciókról. Azt szeretné, ha az unió kemény választ adna az Ukrajna elleni orosz invázióra.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment