Search by category:
Egyéb kategória

Szerda délután óta 7490 ukrán állampolgár lépte át a szlovák-ukrán határt

Szerda délután óta 7490 ukrán állampolgár lépte át a szlovák-ukrán határt
Mészáros Richárd
2022. 02. 25., p – 19:37

2022. február 25., péntek – 19:37
Friss ikon
Off

Törzs

„A háborús konfliktus elől menekülők legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak az országban, de lehetőségük van nemzetközi védelmet kérni Szlovákiában, és a menekültügyi törvény módosításának elfogadása és a szlovák kormány döntése után ideiglenes menedékjogot kérhetnek” – közölte a tárca. Ha menedékjogot vagy kiegészítő védelmet, illetve ideiglenes menedékjogot kapnak, státuszuk megváltozik, és a 90 napos korlátozás a továbbiakban nem vonatkozik rájuk.

Az Ukrajnából érkezők többségének érvé-nyes dokumentumai vannak, az ukrán biometrikus útlevéllel érkezőkre nem vonatkozik a vízumkötelezettség. Egyéni elbírálás után olyan személyek számára is engedélyezik a beutazást Szlovákia területére, akiknek nincs úti okmányuk (biometrikus útlevelük).

A belügyminisztérium úgynevezett hotspotok felállítását tervezi a határátkelőkön arra az esetre, ha megnövekedne az Ukrajnából érkezők száma. „Ha szükség lesz rá, a hétvégén Utcáson (Ulič), Ugaron (Ubla), Felsőnémetiben (Vyšné Nemecké), Nagyszelmencen (Veľké Slemence) és Tiszacsernyőben (Čierna nad Tisou) állítanak fel ilyeneket. A hotspotokon regisztrálják az okmányok nélkül érkezőket” – közölte a tárca sajtóosztálya. A rendőrség munkáját katonák segítik.

A minisztérium tájékoztatása szerint az Ukrajnából érkezőket a homonnai (Humenné), az apátújfalui (Opatovská Nová Ves) és a nagyszarvai (Rohovce) menekülttáborban helyezik el. „Szükség esetén bővíthetjük ezek kapacitását, és később, ha a helyzet megkívánja, a belügyminisztérium és más minisztériumok szálláshelyeit és egyéb létesítményeket vennénk igénybe” – magyarázta a tárca. Ha a válság fokozódna, a belügyminiszter központi válságstábja koordinálná a lépéseket.

Az Ukrajnával közös határátkelőkön a rendőrség és az idegenrendészet munkatársai teljesítenek szolgálatot. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint valamennyi határátkelő működik, kivéve a Tiszacsernyő-Csap (Čop) vasúti átkelőt, ahol leállt a személyforgalom. A háborús konfliktus elől menekülő valamennyi személy számára engedélyezik a belépést az országba.

Bevezető

Szerda 16 órától péntek délig 7490 ukrán állampolgár lépte át a szlovák-ukrán határt. A konfliktus kitörése előtt az Ukrajnából Szlovákiába belépők száma átlagosan napi 1400 fő volt. Pénteken 14 óráig 14 ukrán állampolgár folyamodott nemzetközi védelemért Szlovákiában. A menekültek egy homonnai táborban vannak. Az érkezők legtöbbje Szlovákiában marad vagy más uniós országokba utazik tovább – tájékoztatott a belügyminisztérium sajtóosztálya.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment