Search by category:
Egyéb kategória

GALÉRIA: Nagyszelmenc kiürült, vonattal menekülhetnek az emberek Ukrajnából

GALÉRIA: Nagyszelmenc kiürült, vonattal menekülhetnek az emberek Ukrajnából
Hegedűs Norbert
2022. 02. 28., h – 12:00

2022. február 28., hétfő – 12:00
Friss ikon
Off

Törzs

Vasárnap este a Nagyszelmenc – Kisszelmenc gyalogos átkelőn még több mint ezer háború elől menekülő ember, főleg nők, gyerekek, idősek tolongtak a határellenőrzésnél. Hétfőn reggelre az átkelő szinte kiürült. Délig legfeljebb ötfős csoportokban érkeznek ide néhányan, a délelőtti órákban 15-20 fő várakozott a belépésre. A szlovákiai oldalon felállított humanitárius segélyt osztó ponton is legfeljebb 20-30 személy, főleg többgyerekes családok várakoztak. Az átlépés legfeljebb egy órát vett igénybe, ennek oka is elsősorban az ukrán határellenőrzés lassúsága.

A helyszínen a határőrök, és a humanitárius segélyt osztó önkéntesek sem tudták pontosan megmondani, miért nem jönnek olyan számban az emberek, mint alig 12 órával korábban. A helyszínen azt az információt kaptuk, hogy hétfőn délelőtt Csehországból Csapra érkezik egy humanitárius segélyt szállító vonat, amelyre visszafelé felszállhatnak a menekültek. Őket egyenesen Csehországba szállítják. Ahogy arról beszámoltunk, vasárnap Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszter arról beszélt, hogy hétfőn vagy kedden megújíthatják az ukrajnai Csap és szlovákiai Tiszacsernyő (Čierna nad Tisou) közötti személyvonat-forgalmat, ezzel is egy újabb átkelési pontot biztosítanának.

Nagyszelmenc kiürült, vonattal menekülhetnek az emberek Ukrajnából
2022. 02. 28., h – 12:06
Hegedűs Norbert
Gallery images

Leírás

Branislav Bibel felvételei

A szelmenci átkelő szlovákiai oldalán dolgozó önkéntesek elmondták, hogy egészen vasárnap estig az ukrajnai oldalon nagyon rossz körülmények között várakoztak a menekülők. Míg a szlovák oldalon a vöröskereszt és önkéntesek fűtött sátrakban látják el a menekülteket, a kisszelmenci oldalon, a határátkelő közelében egy boltot alakítottak át rögtönzött ellátóhellyé, amelyet már a háború kirobbanásának napjától kezdve üzemeltetnek a helyiek. Az utóbbinak azonban legfeljebb 30-40 fő a befogadóképessége. Minimális az információáramlás a határ két oldalán lévő segélyezés szervezői között, gyakorlatilag nem tudnak egymásról. A szlovák önkéntesek minket kértek meg arra, hogy ha áttértünk az ukrajnai oldalra, akkor adjunk számukra információkat az itteni helyzetről.

A szlovák önkénteseknek egyébként vasárnap sikerült megállapodniuk az ukrán határellenőrzéssel, hogy időnként nagyobb adag élelmet, innivalót, takarókat küldenek át az ukrajnai oldalra. Ez is azonban csak úgy volt lehetséges, hogy a szlovákiai oldalon egy kisteherautóval szállították el a segélyt a határállomáson található senkiföldjére, ott lerakodták azt, majd az ukrán határőrök újra felrakodták a szállítmányt és úgy vitték tovább.

Bevezető

Az ukrán-szlovák határ nagyszelmenci átkelője hétfőn délelőtt váratlanul kiürült. Az Oroszország által megtámadott Ukrajnából más határátkelőkön próbálnak menekülni az emberek. Helyszíni beszámolónk.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment