Search by category:
Egyéb kategória

Ukrajnai háború: Felsőnémeti előtt óriási a kocsisor (GALÉRIA)

Ukrajnai háború: Felsőnémeti előtt óriási a kocsisor (GALÉRIA)
Hegedűs Norbert
2022. 02. 28., h – 15:11

2022. február 28., hétfő – 15:11
Friss ikon
Off

Törzs

A felsőnémeti átkelő eredetileg csak autós forgalmat bonyolított, a háború kitörése óta azonban a gyalogosokat is átengedik. A határátkelő előtt két irányból is óriási kocsisor torlódott fel. Azon az úton, amelyen mi közelítettük meg a határt, hat kilométeren keresztül állt a kocsisor. A helyiek szerint a határállomásra vezető út másik elágazásán is hasonló méretű kocsisor áll. Az út mellett több ellátópontot is láttunk, ahol meleg ételt, gyümölcsöt, vizet ajánlanak a várakozóknak. Az ellátópontokat önkéntesek működtetik. Az egyikük elmondta, viszonylag jól el vannak látva étellel, vízzel, a helyzet valamennyire elviselhető. Fűtött sátrakat azonban nem láttunk, az önkéntes meg is erősítette, a közvetlen közelben nincsenek is ilyenek. Arról számolt be, hogy amikor sok gyerek érkezett az átkelőre, akkor egy buszban pihenhettek. Ott is aludtak. Úgy tudja, a határátkelő azon részén, ahol korábban a teherforgalmat bonyolították, most buszok közlekednek. A határról Ungvár irányában valóban láttunk több üres buszt haladni. Voltak köztük olyanok, amelyek a kassai busztársaság kötelékébe tartoznak.

Ukrajnai háború: Felsőnémeti előtt óriási a kocsisor (GALÉRIA)
2022. 02. 28., h – 15:14
Hegedűs Norbert
Gallery images

Leírás

Branislav Bibel felvételei

A háború sújtotta Ukrajnából a határra érkező személyautókban többnyire hárman, négyen ülnek, a legtöbbjük nő, vagy kisgyerek. Az ukrajnai mozgósítás miatt a 18-60 év közötti férfiak nem hagyhatják el az országot, így ők általában nem is próbálkoznak az átkeléssel. Közvetlenül az átkelő előtt találkoztunk egy kijevi családdal. Az 50 körüli apa elmondta, elhozta a feleségét és a fiát, akik így gyalog, hosszas autós várakozás nélkül kelhetnek át. Ő ez után azonban visszamegy Kijevbe.

A helyzetre jellemző a szolidaritás, az emberek segítik egymást. Ahogy a mi munkánkat is. Lehetőség szerint információval látnak el, de el is szállítottak minket, ha arra volt szükségünk. A legnagyobb probléma az üzemanyag. Az alkalmi fuvarunk, aki Ungvárra vitt minket, két kúton is próbálkozott üzemanyagot szerezni, mindkétszer sikertelenül.

Bevezető

A Felsőnémeti (Vyšné Nemecké) – Ungvár határátkelő ukrajnai oldalán a háború elől autóval menekülők akár több mint egy napot is várakoznak az átkelésre. Gyalogosan egy óra alatt is át lehet érni Szlovákiába. Helyszíni tudósításunkat olvashatják.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment