Search by category:
Egyéb kategória

Bősön is elszállásolhatnák a menekülteket

Bősön is elszállásolhatnák a menekülteket
Kiss Bartalos Éva
2022. 03. 01., k – 21:35

2022. március 2., szerda – 11:01
Friss ikon
Off

Törzs

2015-től 2017-ig az Ausztriának kínált segítségnyújtás eredményeként ideiglenesen  több mint ezerkétszáz menedékkérőnek adtak szállást a Szlovák Műszaki Egyetem bősi épületegyüttesében. A Covid-19 járvány kirobbanásakor pedig itt szállásolták el a legtöbb külföldről hazaérkező lakost, aki a rendelkezések miatt karanténba kényszerült. Közel háromezer hétszázan töltötték itt a kötelező elzárást. Az ukrajnai háborús helyzet miatt néhány nap alatt közel félmillióan hagyták el Ukrajnát, a menekültek egy része Szlovákiában keres menedéket. Megkérdeztük a belügyminisztériumot, hogy a helyzet miatt tervezik-e a bősi komplexum megnyitását, illetve az épületek alkalmasak-e kisgyerekes családok befogadására. Kérdéseinkre szűkszavúan válaszolt a tárca sajtóosztálya. Azt írták, hogy az említett ingatlan nem a belügyminisztérium tulajdona és jelenleg nem menekülttáborként működik. Megkerestük a tulajdonost is, a Szlovák Műszaki Egyetemet.

„A 708 ágyas épületegyüttes működőképes és üzemel. A Szlovák Műszaki egyetem már felajánlotta az állami hatóságoknak, hogy a háború által fenyegetett ukrán állampolgárok, köztük gyermekes családok elhelyezésére használják” – válaszolta Juraj Rybanský az egyetem szóvivője.

Arról, hogy elfogadták-e az ajánlatot, hiába érdeklődtünk a minisztériumnál.

Bős önkormányzatát csakúgy, mint a korábbi években, most sem tájékoztatták arról, hogy készül-e valami az épületegyüttes falai között. Fenes Iván polgármester lapunknak elmondta, nem lepődne meg azon, ha megnyitnák a tábort, viszont ahogy korábban, most sem vették fel a kapcsolatot a város vezetésével.

Bevezető
Pozsony/ Bős |

A Szlovák Műszaki Egyetem bősi épületkomplexumában is elhelyezhetnék az Ukrajnából érkező menekülteket. A 2015-ös menekültválság idején  megnyitották a tábort, 2020-ban pedig ideiglenes karanténszállásként működött a komplexum.

Település / hely
Pozsony/ Bős

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment