Search by category:
Egyéb kategória

Kulturális bojkott az oroszok ellen

Kulturális bojkott az oroszok ellen
Juhász Katalin
2022. 03. 03., cs – 18:43

2022. március 3., csütörtök – 19:48
Friss ikon
Off

Törzs

„Hölgyeim és uraim, kedves nézők, mi a nemzeti opera vagyunk, a Lengyel Nemzeti Opera. A székhelyünk Varsóban van, abban a városban, ahol a II. világháborús bombázások emléke nagyon élénken él a történelmi emlékezetben. Ukrajnában jelenleg háború van, az ukrán nép szenved. Tiszteletünket fejezzük ki azok előtt a hősies ukránok előtt, akik a szülőföldjük védelméért harcolnak. Mindezek miatt töröljük a Borisz Godunov április 8-ára tervezett premierjét, ahogyan a további előadásokat is április 10-én, 12-én és 14-én. Hiszünk abban, hogy visszatérünk majd ennek a darabnak a munkálataihoz békeidőben” – írja Waldemar Dabrowski igazgató.

Az épületet éjszakánként az ukrán nemzeti színekkel világítják ki, és a varsói intézmény számos gyakorlati intézkedéssel is segíti az Ukrajnából érkező menekülteket, például színházi apartmanokat nyitottak meg az ukrán gyermekes anyukák számára.

A Rotterdami Filharmonikusok bejelentették, hogy megszakítják a munkakapcsolatot Valerij Gergijev orosz sztárkarmesterrel, mivel a művész nem hajlandó elítélni az ukrajnai inváziót. A zenekar azt követően döntött így, hogy a Müncheni Filharmonikusok kedden közölték: megválnak a 2015 óta vezető karmesteri pozíciót betöltő Gergijevtől. München egyébként hivatalos testvérvárosi partnerséget ápol Kijevvel, a polgármester többek között ennek fényében szüntette meg Valerij Gergijev szerződését.

Nem sokkal ezután a Bajor Állami Opera is lépett: nem kívánnak együttműködni Anna Nyetrebko világhírű orosz operaénekessel.

A bojkott visszafelé is egyre gyakoribb a művésztársadalomban: Ján Štrasser szlovák író például visszaadja a Puskin-érmet, amelyet 2004-ben kapott Vlagyimir Putyintól.

Bevezető

A Varsói Nemzeti Opera elhalasztotta az áprilisra tervezett Puskin azonos című drámájából készült Muszorgszkij-opera, a Borisz Godunov bemutatóját annak sajátosan orosz, nemzeti tartalma miatt. Európa-szerte sok kulturális intézmény bojkottálja az orosz művészeket és műveket.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment