Search by category:
Egyéb kategória

Az EU is méltatja Szlovákia szolidaritását

Az EU is méltatja Szlovákia szolidaritását
Bugár Anna
2022. 03. 03., cs – 18:18

2022. március 3., csütörtök – 18:39
Friss ikon
Off

Törzs

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök csütörtökön délután a pozsonyi kormányhivatalban fogadta az Európai Bizottság vezetőjét.  A találkozó fő témája az orosz–ukrán háború volt. A két fél megvitatta a hazájukat elhagyni kényszerülő személyek részére nyújtott közös támogatás alapelveit, valamint az Oroszország elleni szankciókat, továbbá szó esett az energiaunióval kapcsolatos további tervekről is. Heger a hivatal tükörtermében megrendezett közös sajtótájékoztatón kiemelte, a világ egységes az orosz agresszió és az Ukrajnában zajló háború elítélésében. „141 ország elutasította és elítélte Oroszország agresszióját Ukrajnában. Azt gondolom, ez egy fontos üzenet: az emberek a 21. században békét akarnak, nem háborút. A 21. századnak a béke századának kell lennie” – hangsúlyozta. A Bizottság elnökét tájékoztatta a szlovák–ukrán határon kialakult helyzetről és az állami intézmények, illetve civil szervezetek által folytatott tevékenységről. A kormányfő méltatta azon polgárok hozzáállását, akik bármilyen formában hozzájárultak a menekülő ukránok segítéséhez. Példaként említette a Kassai Műszaki Egyetem indiai diákjait, akik szintén bekapcsolódtak a határ menti önkéntes munkába.

Első a szolidaritás

Heger elmondta, a finanszírozás kérdését illetően egyetértés van az uniós országok között, az erre a célra elkülönített források szétosztására szolgáló mechanizmus kidolgozása jelenleg is folyamatban van. Elsősorban azok a tagállamok részesülnek támogatásban, amelyeket a leginkább érint az Ukrajnában kialakult válság, fokozatosan minden országot kárpótolni fognak, ha azok bekapcsolódnak a menekültek koordinációjába. A kormányfő megjegyezte, Ursula von der Leyent tájékoztatta a törvénymódosításról, mely lehetővé teszi az ideiglenes menedékjogot az Ukrajnából érkező bajbajutottak számára. Heger kijelentette, ez az igényléstől számítva néhány percet vesz igénybe, s ennek köszönhetően az ukránok „otthon érezhetik” magukat Szlovákiában. Legalábbis egyfajta kiindulópontot jelent számukra – tartózkodási engedélyt kapnak, vállalhatnak munkát, egészségbiztosítást és némi szociális ellátást is kapnak. Hozzátette, ingyen utazhatnak a vonaton és az autópályadíjat sem kell megfizetniük. A szankciókat illetően leszögezte, az Európai Unió rendkívül gyorsan reagált, és korábban soha nem látott sebességgel fogadták el az Oroszország elleni szankciókat. „Az elmúlt napok megmutatták, hogy 27 állam, 27 kormány és 27 parlament nagyon gyorsan tud cselekedni” – tette hozzá.

Emberségből jeles

Ursula von der Leyen leszögezte, az Európai Unió közösen vállalja a háború következményeinek megoldását és Szlovákia sem marad kompenzáció nélkül. Rövid beszédében a szlovákiai emberek példaértékű szolidaritásáról beszélt, majd köszönetet mondott, amiért emberségből helytállt az ország. Az EU 500 millió eurós pénzcsomagot hagyott jóvá az Ukrajnával határos tagállamok részére. Heger azt nem árulta el, mennyi pénz jut Szlovákiának, de szerinte jelen pillanatban a szolidaritás a legfontosabb, szükség esetén pedig az unió készen áll további támogatást jóváhagyni. A Bizottság első embere szerint egy folyosót kell létrehozni, hogy a humanitárius konvoj biztonságban kimenekíthesse az embereket. „Az oroszoknak lehetővé kell tenniük, hogy humanitárius segélyt nyújtsunk az embereknek” – tette hozzá. A hazai törvénymódosítás margójára elmondta, uniós szinten is hasonló védelmi mechanizmus készül a menekültek részére, akik egy évre menedékjogot kapnak, amelyet két évre is meghosszabbíthatnak. „Ugyanezt tesszük EU-s szinten, hogy minden menekült azonnal üdvözölve legyen” – jegyezte meg. Az energiaellátással kapcsolatban leszögezte, a gázzal mindenképp kihúzzuk a telet és az unió jó kapcsolatokat ápol további partnerekkel, akik szükség esetén pótolni tudják a kiesést.

Bevezető
Pozsony |

 Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke köszönetet mondott Szlovákiának a háború elől menekülő ukránok iránt tanúsított szolidaritásért. „Az egység és a szolidaritás fényt jelent ezekben a sötét órákban” – jelentette ki, majd hozzátette: az EU kompenzálni fogja az Ukrajnával szomszédos országokat.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment