Search by category:
Egyéb kategória

Sokan segítenek, de az embercsempészektől is óv a járási hivatal

Sokan segítenek, de az embercsempészektől is óv a járási hivatal
Kiss Bartalos Éva
2022. 03. 03., cs – 17:48

2022. március 3., csütörtök – 17:55
Friss ikon
Off

Törzs

A bősi menekülttábort már megnyitották a menedékkérők előtt. A hét közepén néhány busznyi menedékkérő kapott szállást a Szlovák Műszaki Egyetem (STU) épületegyüttesében, őket a homonnai sátortáborból szállították Bősre, erről az Országos Tűzoltó- és Mentőszolgálat tájékoztatott a közösségi portálon. „Több mint nyolcvan különböző nemzetiségű menedékkérőt szállítottak ide, főként az ukrajnai egyetemek hallgatóit, de néhány anyát és gyermekét is” – írta az egyetem a közösségi portálon.

Michal Deraj a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal vezetője lapunknak elmondta, hogy egyelőre kérdéses, ki gondoskodik a menedékkérők ellátásáról, a központi válságstáb még nem küldött erről szóló utasítást a hivatalnak. Juraj Rybanský az STU szóvivője közölte, hogy az egyetem a belügyminisztériummal és az idegenrendészettel együttműködve gondoskodik a Bősön elhelyezett ukrajnai menekültekről. Fenes Iván Bős polgármestere szerint nem volt megfelelően előkésztve a tábor a menekültek befogadására, ezért is döntöttek úgy, hogy a helyi lakosok által összegyűjtött adományok egy részét átszállítják a befogadóhelyre.

„Igy biztosak lehetünk abban, hogy célzottan oda jut a segítség, ahol szükség van rá” – tette hozzá a polgármester.

Nem a bősi tábor az egyedüli, ahol menedéket kaptak a háború elől menekülők, több településen magánszemélyek is felajánlották a segítségüket és szállást kínáltak a rászorulóknak. Arról, hogy hol helyeztek el menedékkérőket, egyelőre nincs áttekintés. „Tesszük, amit tudunk, hogy szervezett legyen a segítségnyújtás. A civilvédelem illetékesei kérnek információkat az önkormányzatokról, hogy ha tudomásuk van arról, hogy községi ingatlanban, vagy magánszemélyeknél menedékkérőket szállásoltak el, akkor tájékoztassák erről a járási hivatalt” – folytatta Michal Deraj, aki azt is elismerte, hogy egyelőre kaotikus a helyzet és igyekeznek jobban koordinálni a segítségnyújtást. A járási hivatalnak vannak adatai arról, hogy hány embernek lehetne menedéket nyújtani, ezek az információk azonban egyéb válsághelyzetekre vonatkoznak, nem a menekültek befogadására.

Michal Derajtól megtudtuk, hogy a járási hivatal az esetleges visszaélésekre is felhívja az emberek figyelmét, kétnyelvű – szlovák és ukrán – plakátokat küldtek szét az önkormányzatoknak, amelyeken az embercsempészek tevékenységére figyelmeztetnek, akik kihasználhatják a káosz adta lehetőségeket.

Bevezető
Dunaszerdahely/ Bős |

Egyre több dunaszerdahelyi járásbeli településen kapnak menedéket az Ukrajnából érkező rászorulók. A belügyminisztérium szervei információkat kérnek a községektől.

Település / hely
Dunaszerdahely/ Bős

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment