Search by category:
Egyéb kategória

Ma 55 éve halt meg Kodály Zoltán

Ma 55 éve halt meg Kodály Zoltán
Juhász Katalin
2022. 03. 06., v – 18:20

2022. március 6., vasárnap – 18:53
Friss ikon
Off

Törzs

Kecskeméten született 1882-ban, a galántai népiskolában és a nagyszombati érseki főgimnáziumban tanult, majd Budapesten, a Pázmány Péter Tudományegyetem magyar–német szakán, illetve a Zeneakadémián folytatta tanulmányait. Elsősorban a magyar nézzene érdekelte, doktori disszertációját a magyar népdal strófaszerkezetéről írta 1906-ban. Felismerte, hogy ez a zene csak az eredeti forrásokból, a nép ajkáról ismerhető meg. Első népdalgyűjtő útjai gyermekkora helyszínére, az első öntudatlan, de mélyen ható népdalélményeket adó Galánta környékére vezettek.

Az első igazi hazai sikert a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulójára megrendelt Psalmus Hungaricus oratorikus mű jelentette számára 1923-ban. Ezt követte a Háry János című daljáték és a Székelyfonó. Utóbbi, mely szintén daljáték, tulajdonképpen egy hatalmas népdalfüzér. A harmincas években így valóra vált Kodály álma: a népdal megszólalt a hangversenypódiumokon és az Operaházban.

Bartók Bélával életre szóló barátságot kötött, közös gyűjtéseik során felismerték az összehasonlító munka jelentőségét a népzenekutatásban: nagy hangsúlyt fektettek a szomszéd népek vonatkozásában az eltérő sajátságok megállapítására.

Párizsban érte egyik döntő zenei élménye: megismerkedett Debussy muzsikájával. 1907-től a Zeneakadémián tanított zeneelméletet és zeneszerzést. Ettől kezdve kórusműveivel, ének- és olvasógyakorlataival segítette elő az ifjúság zenei nevelését, írásaival, nyilatkozataival felvette a harcot a zenei műveletlenség ellen, és új lendületet adott a magyar kórusmozgalomnak. Számos művet írt gyermekkarok és vegyeskarok számára.

Zenekari művei közül legismertebbek: Marosszéki táncok, Galántai táncok, Fölszállott a páva (variációk egy magyar népdalra), Szimfónia. Két misét írt, a Csendes misét és a Missa brevist.
Zenepedagógusi munkássága nemzetközileg elismert, kidolgozta a világhírű Kodály-módszert.

,

Bevezető

Ötvenöt évvel ezelőtt, 1967. március 6-án hunyt el Kodály Zoltán zeneszerző, zenetudós, népzenekutató, egy világszerte ismert zenei nevelési módszer kidolgozója.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment