Search by category:
Egyéb kategória

Hamarosan még drágább lesz a kenyér

Hamarosan még drágább lesz a kenyér
Molnár Iván
2022. 03. 07., h – 16:07

2022. március 7., hétfő – 16:56
Friss ikon
Off

Törzs

A kenyér már ma sem olcsó. A nagyobb üzletláncok által kínált legolcsóbb, akciós kenyerek kilója 1,20–1,40 euró között mozog. Márkától és fajtától függően azonban a kilónkénti ár meghaladhatja a 2, sőt a 3 eurót is, nem beszélve a speciális kenyérfajtákról.

„A Statisztikai Hivatal legutóbbi felmérése szerint a kenyér és gabonafélék ára az elmúlt egy évben több mint 9 százalékkal nőtt”

– állítja Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője. És ez csupán a kezdet.

Újabb áremelések

A Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetsége (SZPCC) arra figyelmeztet, hogy a kenyér- és péksütemények előállítási költségei olyan mértékben nőnek, hogy tovább már képtelenek fenntartani a termékeik év eleji eladási árát. Ennek a fő oka a szakmai szervezet szerint a búza- és energiaárak meredek emelkedése, valamint az állam világjárvány idején mutatott érdektelensége az ágazat iránt.

„Naponta kapok tájékoztatást a tagjainktól arról, hogy a beszállítóik megemelték az árakat, néha szó szerint egyik pillanatról a másikra. Az étkezési búza ára több mint a harmadával emelkedett az árutőzsdéken egyetlen hét alatt. A növényi olajokból hiány van, ami szintén hatással van az árainkra. A gáz- és az üzemanyagárak is jelentősen megemelkedtek, vagyis valóra vált, amitől már korábban tartottunk”

– mondta el lapunknak Milan Lapšanský, a Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének az igazgatótanácsi elnöke. Szerinte az Oroszország és Ukrajna közötti háború olyan mértékben növeli a kenyér és a többi péksütemény előállítási költségeit, hogy a jelenlegi eladási árak egy hónapnál tovább már nem tarthatók fenn.

Kevesebb búza

„Miután a pékeknek az idei év elejétől – a történelem során először – át kellett térniük a két- vagy három hónapra megkötött szerződésekre, szemben a korábbi éves szerződésekkel, az ágazat helyzete tovább romlott” – állítja Lapšanský. A világ negyedik legnagyobb búzaexportőrének számító Ukrajnában a búzaterméssel kapcsolatos óriási bizonytalanság szerinte a piaci árakat jóval az eddigi legmagasabb szintek fölé emeli. Oroszország és Ukrajna ugyanis együttesen a világ búzapiacának az egyharmadát látja el.

Elhanyagolt ágazat

A pékek helyzetének a romlásához a szakmai szervezetük szerint azonban a kormány tétlensége is hozzájárult. „Az állam a világjárvány összes hullámában kizárta a pékeket a támogatásból” – állítja Lapšanský, aki szerint az ebből eredő károkat most a termelői árak gyors emelkedésén érezhetjük meg. „Arról sem szabadna azonban megfeledkeznünk, hogy az üzletek polcain levő kenyér és pékáru esetében az üzletláncok jelentős kereskedelmi felárat alkalmaznak, amire a pékeknek már nincs befolyása” – tette hozzá a pékek szakmai szervezetének a vezetője.

Bevezető
Pozsony |

A drasztikusan növekvő előállítási költségek miatt a szlovákiai pékségek egy hónapnál tovább képtelenek lesznek fenntartani a jelenlegi áraikat. A szomszédban dúló háború a kenyér és egyéb péksütemények árát is az egekbe hajtja.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment