Search by category:
Egyéb kategória

Mi lesz a művészekkel a háborúban?

Mi lesz a művészekkel a háborúban?
Havran Kati
2022. 03. 14., h – 09:57

2022. március 14., hétfő – 11:30
Friss ikon
Off

Törzs

Míg a világ azon morfondírozik, vajon helyes lépés-e kiiktatni a kulturális életből az oroszokat, addig az ukrajnai művészeket a háború sötét pincékbe zárja, vagy épp a harctérre kényszeríti. Az ukrajnai kulturális élet helyzetére irányuló kezdeményezések közül mutatunk néhányat. Ilyeneket akár mi is támogathatunk – ha mással nem, akár azzal, hogy egy kattintással növeljük a népszerűségüket.

Az elmúlt napokban bejárta az internetet az a videó, melyben 94, a világ különböző pontjain élő hegedűművész muzsikál Ukrajnáért. A kezdeményezést Kerenza Peacock Londonban élő hegedűművész indította. Peacock otthon gyakorolt a hangszerén, mikor berobbant a hír, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A hír kapcsán Peacock feltette magának a kérdést, vajon mit csinálhatnak most hegedűművész kollégái Ukrajnában. Mikor kapcsolatba lépett néhánnyal közülük, megtudta, legtöbbjük felváltva gyakorol a hegedűjén és Molotov-koktélokat kever ebben az időszakban.

Peacock felkért egy fiatal ukrán hegedűvirtuózt, Illia Bondarenkót, hogy rögzítse kamerával, amit játszik. Bondarenko ezt a kijevi lakása pincéjében tette meg, melyet óvóhelyként használ – úgy, hogy a közelben felhangzó bombák többször félbeszakították a játékát. Az, ahogy Bondarenko egy ukrán népdalt játszik pincéjében a bombázás zajával a háttérben, rövid idő alatt népszerű lett az interneten. A videóhoz további kilenc ukrán, majd a világ minden tájáról jelentkező hegedűművész csatlakozott, hogy Bondarenkóval együtt játssza a dallamot. 48 órán belül 94 felvétel jött össze – ezekből készült el az a virtuálisan összeállított zenei kompozíció, melyet a Violinist Support Ukraine (Hegedűművészek Ukrajnáért) nevű weboldalon hallgathatunk meg.

Az Odesszai Fotófesztivál (Odesa Photo Days Festival) szervezői eközben a világ galériáinak, fotófesztiváljainak és fotósainak támogatását kérik, hogy az ukrán és külföldi fotóriporterek képei minél több platformon jelenhessenek meg, hogy tudósíthassanak az Ukrajnában történő borzalmakról. A szervezők rámutatnak, hogy az ukrajnai fotósok többsége egyik napról a másikra vált háborús tudósítóvá – és kiemelik, hogy a fotográfia a sajtó egyik legerőteljesebb eszköze arra, hogy megmutassa a világnak, mi történik a háborúban.

Emellett világszerte rengeteg galéria, műtárgyakat kínáló aukció, online platform és egyéni művész kínálja alkotásait – sok közülük nem csupán a művészek és művészetek, hanem humanitárius segélyek számára különíti el a befolyt összeget.

Bevezető

Háborúban nincs művészet. Vagy legalábbis nem létezik olyan keretek között, ahogy azt megszoktuk. Figyelemre méltó kezdeményezések indultak a napokban, melyek az ukrán művészekről és a háborús művészetről szólnak.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Havran Kati

Read More

Post Comment