Search by category:
Egyéb kategória

A szlovákiai rakéták egyelőre nem mennek Ukrajnába

A szlovákiai rakéták egyelőre nem mennek Ukrajnába
Mészáros Richárd
2022. 03. 17., cs – 16:25

2022. március 17., csütörtök – 16:25
Friss ikon
Off

Törzs

Austin a sajtótájékoztatón elmondta, a szövetségeseikkel tárgyalnak arról, hogy minél több olyan eszközt adjanak Ukrajnának, amelyekkel Kijev meg tudja magát védeni az orosz támadással szemben. Az amerikai minisztere kiemelte, az orosz légifölény kialakulását az ukránok légvédelmi rendszerek segítségével tudták megakadályozni. Ilyenek az S-300-as rakéták is. Austin elmondta, tárgyalnak a szövetségeseikkel arról, hogy ilyen rendszereket juttassanak Kijevnek, egyelőre azonban konkrét megállapodás nem született. „Ebben a kérdésben nem tudok semmit bejelenteni” – tette hozzá a Pentagon vezetője.

Naď az S-300-asokról elmondta, Szlovákia hajlandó azokat átadni Ukrajnának, de csak akkor, ha lesz helyette olyan rendszer, amellyel meg tudják védeni a szlovákiai légteret.

Austin elmondta, egyelőre nincs mit bejelentenie azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült államok hajlandó-e Patriot légvédelmi rendszert adni Szlovákiának, ha Pozsony elküldi Kijevnek az S-300-asokat.

Austin az Ukrajna feletti repüléstilalmi zónáról megismételte, az Egyesült Államok katonái nem fognak Ukrajnában harcolni. Egy repüléstilalmi zóna kikényszerítése ugyanis szerinte azt jelentené, hogy az amerikai erők összecsapnának az orosz hadsereggel. „Az Oroszországgal vívott háborúnak pedig nincs könnyű változata” – mondta.

A NATO-ba való belépésünk óta eltelt 20 évben először járt Szlovákiában az Egyesült Államok hivatalban lévő védelmi minisztere.

Bevezető
Pozsony |

Pozsonyban járt csütörtökön Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, aki Jaroslav Naď (OĽaNO) szlovák védelmi tárcavezetővel arról tárgyalt, miként tudják segíteni Ukrajnát, hogy meg tudja magát védeni az orosz invázióval szemben. Nem született azonban megállapodás arról, hogy Szlovákia átadja az S-300-as légvédelmi rakétáit Kijevnek.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment