Search by category:
Egyéb kategória

Az EU-ba nem, de az Energiaunióba máris bevették Ukrajnát

Az EU-ba nem, de az Energiaunióba máris bevették Ukrajnát
Molnár Iván
2022. 03. 17., cs – 16:30

2022. március 17., csütörtök – 18:30
Friss ikon
Off

Törzs

„Ukrajna az Energiaunió tagja. Az ukrán és az európai energiarendszerek egyesítése befejeződött” – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren. Az összekapcsoláson már régebben dolgoztak. Európa és Ukrajna 2017 óta tervezi az elektromos hálózatok szinkronizálását, mivel Ukrajna igyekezett elszakadni az Oroszországhoz, Fehéroroszországhoz és más volt szovjet államokhoz kapcsolódó rendszertől. Az összekapcsolást jövőre, vagyis 2023-ra tervezték, az orosz támadás miatt azonban Ukrajna arra kérte az európai országokat, hogy gyorsítsák fel a folyamatot. Az Európai Unió ezért február utolsó napján bejelentette, hogy sürgősen összekapcsolja Európa villamosenergia-rendszerét Ukrajna hálózatával. Az ukrán államihálózat-üzemeltető, az Ukrenergo közölte, hogy a kapcsolat révén Ukrajna vészhelyzeti áramot kaphat Európától, ha katonai támadások áramkimaradást okoznának Ukrajnában.

Szlovák hozzájárulás

„Nagyon örülök, hogy Ukrajna ilyen módon az Európai Energiaunió tagjává válik, és szilárdan hiszem, hogy a jövőben az Európai Unióba is felveszik. Külön örömömre szolgál, hogy ebben Szlovákia is részt vállalt” – nyilatkozta Igor Matovič pénzügyminiszter. A pénzügyminisztérium az egyedüli részvényese a Szlovák Villamosenergia-átviteli Rendszer Rt.-nek (SEPS), amely az ukrán és az uniós rendszer összekapcsolásához szükséges műszaki hátteret biztosította. „A villamosenergia-rendszerek szinkronizálása nehéz folyamat, amely általában több évet vesz igénybe” – figyelmeztetett Matovič, hozzátéve, hogy egyelőre csak a technikai lehetőségét teremtették meg az áramszállításnak. „Az áramkereskedelemről még nem született megállapodás, ez még eltart egy ideig, szerintem azonban csak pár hétről lehet szó” – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Rajtunk is segíthet

„Ukrajna egyébként még mindig stabil és önellátó ország az energia szempontjából, még ha a háború alatt csökkent is a fogyasztása” – mutatott rá Marcel Klimek pénzügyi államtitkár. Szerinte a jövőre nézve, még békeidőben is nagy előnyökkel járhat ez az együttműködés.

„Ukrajnának van elég energiaforrása, illetve többlete, méghozzá olcsó energiaforrásokból. Hosszabb távon így az Európai Unió országainak is segíthet az árak mérséklésében, amelyek jelenleg óriási nyomás alatt állnak a kontinentális Európában”

– tette hozzá az államtitkár. A pénzügyminisztérium szerint a 41 millió lakosú Ukrajna Európa egyik legnagyobb energiafogyasztója. Az ország villamos energiájának mintegy 55%-át négy atomerőműben állítják elő, a többi nagyrészt széntüzelésű erőművekből származik.

Időközben az európai uniós energiaügyi biztos is beszámolt az összekapcsolásról, hozzátéve, hogy már Moldova is része a rendszernek. Kadri Simson hangsúlyozta, a hálózatok szinkronizálása segítheti Ukrajnát abban, hogy stabil villamosenergia-rendszerrel rendelkezzen, biztosítsa a lakások fűtését és a világítást. Az uniós biztos a szinkronizálást „történelmi mérföldkőnek” nevezte az EU és Ukrajna közötti kapcsolatok szempontjából, és azt hangoztatta, hogy ezen a területen „Ukrajna már Európa részét képezi”.

Megvannak a veszélyei

Az uniós energiabiztos elmondta, a művelet rendkívüli együttműködést igényelt minden érintett részéről, mintegy két hét alatt egyéves munkát végeztek el a stabil villamosenergia-rendszerek érdekében. És bár „az összeköttetés az EU egyes részein áramkimaradásokkal, áramszünetekkel, csúcsidőben fellépő feszültségcsökkenéssel fenyeget, Brüsszel az Ukrajnával való szolidaritás részeként értékeli a lépést, még akkor is, ha elutasítja Kijev gyors uniós tagságra irányuló kéréseit. Kadri szerint az Európai Unió továbbra is támogatni fogja Ukrajnát az energiaágazatban azáltal, hogy biztosítja az országba irányuló fordított gázáramlást, és szükség esetén az elégséges energiaellátást. (TASR, mi)

Bevezető
Pozsony |

Ukrajna szerdától az Európai Energiaunió része, amiben Igor Matovič pénzügyminiszter szerint Szlovákia is fontos szerepet játszott. Milyen előnyökkel és veszélyekkel jár az uniós és ukrán villamosenergia-átviteli rendszerek összekapcsolása?

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment