Search by category:
Egyéb kategória

Elveszik az ukrán menekültek a munkahelyeket szlovák polgárok elől?

Elveszik az ukrán menekültek a munkahelyeket szlovák polgárok elől?
Csóka Zsófi
2022. 03. 25., p – 14:21

2022. március 25., péntek – 15:31
Friss ikon
Off

Törzs

Ivana Molnárová, a profesia.sk menedzsere elmondta, hogy vannak olyan munkahelyek, amelyeket érdeklődés hiányában egyébként sem tudnak betölteni szlovák állampolgárokkal.A weboldalon jelenleg 22 ezer szabad munkahely található, amelyből 2,3 ezer foglalható el akár menekültek által is. Molnárová szerint a menekültek legtöbbször gondozói, vendéglátóipari vagy szállodai munkakört keresnek.

Hasonló véleményen van a Munkaadók Országos Szövetsége is (RÚZ). „Jelenleg nagyjából 80 ezer szabad munkahely van az országban, melyeket érdeklődés hiányában nem töltenek be szlovák állampolgárok.” – mondta a szövetség titkára, Martin Hošták. Hozzátette, hogy a menekültek biztosan nem foglalják majd el a szlovák lakosok elől a munkahelyeket, és nem is fog csökkenni a munkabér. „Bizonyos szektorokban már régóta vannak betöltetlen munkahelyek, így egyes pozíciókra azonnal fel tudnak venni új munkásokat.” Az AZZZ munkaadói szakszervezetek szövetsége szerint az egészségügyben, az autó – illetve az elektrotechnikai iparban, valamint a gépész munkakörben van a legtöbb betöltetlen munkapozíció.

A galériában megtekintheti, hogy mit reagált erre a munkaügyi minisztérium.

Elfoglalják az ukrán menekültek a szlovák polgárok elől a munkahelyeket?
2022. 03. 25., p – 14:38
Csóka Zsófi
Gallery images

Leírás

Fotók: tasr, pluska

(pluska)

Bevezető

Ezidáig nagyjából 50 ezer ukrán menekült kért Szlovákiában ideiglenes menedéket. A legtöbb esetben kisgyermekes anyákról van szó. A túléléshez azonban pénzre és munkára van szükségük. Felmerül a kérdés: ez azt jelenti, hogy kevesebb munkahely áll majd rendelkezésükre a szlovákiai lakosoknak? A szakértők szerint azonban aggodalomra semmi okunk nincs.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment