Search by category:
Egyéb kategória

Külföldi bevétel

Külföldi bevétel
Mészáros Richárd
2022. 03. 26., szo – 12:46

2022. március 26., szombat – 16:41
Friss ikon
Off

Törzs

Szlovák rezidens

A jövedelemadó-törvény értelmében szlovák adórezidensnek számít az, aki Szlovákiában állandó lakóhellyel rendelkezik, és általában itt is tartózkodik, vagy ha itt nincs is állandó lakóhelye, legalább 183 napot Szlovákiában tölt. A szlovák adórezidens Szlovákiában készít adóbevallást, a nem szlovák rezidens pedig külföldön.

Hol adózzunk?

A diákok az adóbevallásukban leggyakrabban megbízásos és rendes alkalmazotti szerződés alapján kapott jövedelmet szoktak feltüntetni, és ezekből a bevételekből abban az országban kell adózni, amelyikben az adott jövedelemre szert tettek. A külföldön tanuló, ott alkalmi munkát vállaló diákok Szlovákiában szoktak adóbevallást készíteni, és el kell számolniuk a külföldön szerzett bevételekkel is, ezért azokat át kell számolni euróra.

Kettős adózás?

Az ismételt adózást megelőzendő Szlovákia a kettős adózás korlátozásáról szóló bilaterális egyezményeket kötött, aminek köszönhetően a külföldi bevételeket az adóbevallásban ugyan fel kell tüntetni, a megfelelő sorok kitöltésével azonban érvényesíthető a bevételek kiemelésének vagy az adó beszámításának a módszere, és ezekből a bevételekből nem kell még egyszer adózni.

Aki szeretné visszakapni a határon túl végzett munkáért külföldön kifizetett és megadózott jövedelemből levont adót, azt az adott országban kell kérni.

Bevezető

Akinek külföldről is volt tavaly bevétele, tisztáznia kell, hogy milyen adórezidensnek számít. Az, hogy valaki a tanulmányai miatt tartózkodik külföldön, nem befolyásolja annak az elbírálását, hogy szlovák adórezidensről van-e szó.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
B. Szentgáli Anikó

Read More

Post Comment