Search by category:
Egyéb kategória

Oscar-gála és a való világ

Oscar-gála és a való világ
Holop Zsolt
2022. 03. 28., h – 14:43

2022. március 29., kedd – 07:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az egyik téma ugyanis úgy üti a másikat, mint Will Smith Chris Rock arcát – az incidens egyébként is mindent vitt a sajtóban. Ne feledjük: Hollywood egy álomvilág, az orosz invázió pedig a való világ, és a kettő köszönőviszonyban sincs egymással. Ha az ukrán elnöknek lehetővé tették volna, hogy videóüzenetben beköszönjön a gálán és felhívja a figyelmet a rongyrázással egy időben zajló népirtásra, az olyan lett volna, mint egy afrikai éhezők megsegítésére szervezett díszvacsora.

A háború, vagy inkább népirtás látványos megpendítését Amy Schumer javasolta, akinek humorbéli képességeit aligha kérdőjelezhetnénk meg. És tulajdonképpen azért sincs jogunk kritizálni őt, amiért meg akarta hívatni a gálára Ukrajna elnökét. Hiszen jót akart ő, a maga „józan paraszti eszével”. A komika egy beszélgetős show-ban a következőket mondta: „Szerintem egyértelműen nagy a nyomás, hogy olyan műsort hozzunk össze, amely egy estére elfeledteti a világ gondjait a nézőkkel, ezzel szemben nagyon sokan nézik a gálát, ami nagyon jó lehetőség arra, hogy legalább véleményezzünk egy-két dolgot. Van néhány poénom, amely a jelenlegi helyzetre utal. Persze, nagyon sok szörnyűség történik a mai világban, úgyhogy nehéz eldönteni, hogy melyik legyen a fókuszban”.

Sean Penn úgy reagált: nyilvánosan beolvasztja Oscar-szobrocskáit, ha az ukrán elnök nem mondhat legalább egy videóbeszédet a díjkiosztó gálán. A veterán amerikai színész-rendező az orosz invázió első napjaiban dokumentumfilmet forgatott Ukrajnában, találkozott a színészből lett elnökkel is, aztán mini- stábjával együtt menekülnie kellett. Már csak ezért is odafigyel rá a világ filmkedvelő része.

Mila Kunis, az ukrán származású hollywoodi szupersztár 35 millió dollárt adományozott az ukrán menekültek segítésére, Zelenszkij személyesen köszönte meg neki. A színésznő 1991-ben Csernyivciben született zsidó családban, és vallási menekültvízummal érkezett az Egyesült Államokba. Egy előadót konferált fel a színpadon, és megragadta az alkalmat, hogy pár mondatban beszéljen a háborúról, bár konkrétan Ukrajnát nem említette. „A közelmúlt globális eseményei sok más eseményt elhalványítanak. Amikor szemtanúi vagyunk azok erejének és méltóságának, akik ilyen pusztítással néznek szembe, lehetetlen, hogy ne mozduljon meg bennünk valami.” Ennél elegánsabban és szebben nehezen lehetett volna szóba hozni a való világot abban a csillogó-villogó környezetben. A bevezető után Reba lépett színpadra egy dal erejéig, majd az óriáskivetítőn a következő üzenet jelent meg: „Szeretnénk egy perc csendet kérni, hogy kifejezzük támogatásunkat Ukrajna lakosságának, amely invázióval, konfliktusokkal és előítéletekkel néz szembe saját országában”.

Néhány díjazott és díjátadó ruháján kék-sárga szalagocskával lépett színpadra, többen a vörös szőnyegen mondtak szépeket és okosakat a béke fontosságáról, de ennél több nem történt, és ez így van rendjén. A két világ ugyanis túlságosan távol esik egymástól ahhoz, hogy ennél több történhessen.

Szóval tisztelem és szeretem Amy Shumert és Sean Pennt, de ezúttal kissé túldimenzionálták az Oscar-gála globális jelentőségét.

Bevezető

Másfél órát kellett várni, hogy Ukrajna szóba kerüljön az Oscar-gálán. A show producerei elkaszálták az egyik házigazda ötletét, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök valamilyen formában jelen legyen a filmes világ legnagyobb ünnepén. És szerintem jól tették.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment