Search by category:
Egyéb kategória

Akár fél milliárd eurót is bukhat Szlovákia a bírósági reform miatt

Akár fél milliárd eurót is bukhat Szlovákia a bírósági reform miatt
Nagy Roland
2022. 03. 31., cs – 14:23

2022. április 1., péntek – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Már csaknem két éve húzódik Mária Kolíková bírósági reformjának elindítása. Az igazságügyi miniszter nem sokkal a hivatalba lépése után jelezte, szükség van a szlovák igazságszolgáltatás megreformálására, de a koronavírus-járvány és az azzal összefüggő koalíciós válság miatt végül csak 2021-ben került a javaslat a parlament elé. A reform azonban már a kezdetek óta megosztja a koalíciót. A tárcavezető eredeti terve az volt, hogy úgynevezett bírósági körzeteket hoz létre, amelyeken belül az egyes bírák különféle perekre specializálódnának – például egy bírónak, aki családjogi ügyekkel foglalkozik, nem kellene büntetőjogi ügyekben ítéletet hoznia. A körzeteken belül azonban lecsökkentette volna a bíróságok számát is, ezzel pedig a koalíciós partnerek nem értettek egyet. Kolíková végül elállt attól a szándékától, hogy kevesebb intézmény maradjon, majd az eredeti, átfogó reformtervet négy különböző javaslatra szedte szét: az első kettő a járásbíróságok és a kerületi bíróságok helyzetét rendezte volna, a másik kettő pedig a pozsonyi és a kassai intézmények összevonásáról szólt. A parlament februári ülésén azonban csak a járásbíróságokkal kapcsolatos javaslat ment át, a többi tervezet elfogadásához a miniszter nem talált elegendő támogatót.

Ismét vita a koalícióban, ezúttal a bírósági reform miatt

Pozsony |

Csütörtökön ismét egy nagyobb vita alakult ki a parlamentben Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter reformjáról, amely jelentősen átrajzolná a jelenlegi bírósági hálózatot. A Sme rodina csak a javaslat egy részét volt hajlandó támogatni.

Alku Kollárékkal

A kerületi bíróságokkal kapcsolatos szavazáskor a Sme rodina frakciója volt az, amely blokkolta a törvény elfogadását, illetve Kolíková a korábbi párttársai, a jelenleg frakció nélküli Alexandra Pivková és Miriam Šuteková segítségére sem számíthatott. Az SaS frakciója teljes egészében kiállt a miniszter mellett, az OĽaNO képviselői közül pedig egyedül Gyimesi György tartózkodott.

Leírás

A februári szavazáskor Boris Kollárék blokkolták a reformot

Ezzel éppen nem lett elegendő támogatója a javaslatnak, az elfogadása egyetlen szavazaton múlott. Kolíková akkor úgy fogalmazott, folytatja a tárgyalásokat a partnereivel, viszont egyre többen jelezték a koalícióból (például az OĽaNO és a Sme rodina frakciójából), hogy a miniszternek át kellene értékelnie a posztját. A háború kirobbanása miatt azonban egy hónapra teljesen háttérbe szorult a bírósági reform témája, így Kolíkovának nem kellett a pozíciójával kapcsolatos kétségekkel foglalkoznia.

Inog Kolíková széke?

Pozsony |

Miután a parlament nem fogadta el Mária Kolíková (SaS) átfogó bírósági reformját, több képviselő is jelezte, hogy az igazságügyi miniszternek le kellene mondania.

A hét elején már úgy tűnt, hogy a tárcavezetőnek sikerült a saját oldalára állítania a teljes koalíciót. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter azt nyilatkozta, ők készek támogatni a reformot, rajtuk nem fog múlni. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy Kolíková javaslatának támogatásába csak azzal a feltétellel ment bele a Sme rodina, hogy a partnereik megszavazzák a párt egyik legfontosabb ígéretét, az építésügyi reformot.

A Denník N információi szerint a miniszternek sikerült meggyőznie korábbi párttársait is. A javaslattal kapcsolatos szavazást azonban mégis elhalasztották.

Az OĽaNO blokkol?

A parlamentnek március 30-án, azaz szerdán kellett volna szavaznia a reformról. Kedden Kolíková még az OĽaNO képviselőivel tárgyalt. Az egyeztetést követően Michal Šipoš, a párt frakcióvezetője kijelentette, a koalíciós partnerek közös döntése értelmében a szavazást az áprilisi ülésre halasztják. Hogy miért kellett ismét halasztani, Šipoš nem árulta el. Kolíková szintén óvatosan fogalmazott:

„Ez is arról árulkodik, hogy a koalíciós partnerek komolyan veszik a témát. Értékelem, hogy igyekeznek megtalálni a lehető legjobb megoldást”.

Arról tehát egyik fél sem szeretne nyíltan beszélni, hogy ki és mi miatt kellett elhalasztani a szavazást.

Annyi bizonyos, hogy Kolíková és Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter között a koalíciós válság óta különösen feszült a hangulat. Az OĽaNO elnöke nemrégiben azt mondta, megbocsátott az igazságügyi miniszternek, de nem felejti el a múlt sérelmeit.

„Mindenesetre megpróbálok neki segíteni a bírósági reform elfogadásában a frakciónkon belül”

– jelentette ki a pénzügyminiszter, aki utalást tett arra, hogy a kassai és a pozsonyi intézményekről már megegyeztek, és jelenleg a kerületi bíróságról zajlik a vita.

A Denník N szerint Matovičéknak a Zsolnai Kerületi Bíróság átalakítása okozna gondot, de az OĽaNO hivatalosan nem erősítette meg az információt.

Kifuthatunk az időből

A parlament következő ülése április 26-án kezdődik. Ez azért lehet problémás, mert Szlovákia komoly uniós forrásokat bukhat, ha nem szavazzák meg időben a reformot. Az EU által létrehozott helyreállítási alapot ugyanis csak akkor kérheti le a kormány, ha teljesíti az úgynevezett „mérföldkőnek” számító reformokat. Ezek közé tartozik a bíróságok átalakítása is, amire az unió mintegy fél milliárd eurót különített el. Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök eredetileg április elején szerette volna kérvényezni a támogatást az Európai Bizottságtól, erre azonban minden bizonnyal nem kerül sor. Kolíková ennek ellenére bizakodó, azt mondta, szerinte továbbra sincs veszélyben a helyreállítási alap lekérése, és úgy gondolja, a koalíció végül időben megszavazza a reformot.

(nar, Denník N)

Bevezető
Pozsony |

A bírósági térkép továbbra is rendkívül megosztó témának számít a koalícióban. A képviselők most sem tudtak megegyezni, ezért a szavazást az április végén kezdődő parlamenti ülésre halasztották. A reform folyamatos elodázása azonban egyre nagyobb problémákat okoz az uniós források lekérésében.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment