Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákia már készül az orosz gázcsapok hirtelen elzárására

Szlovákia már készül az orosz gázcsapok hirtelen elzárására
Molnár Iván
2022. 03. 31., cs – 14:33

2022. március 31., csütörtök – 14:59
Friss ikon
Off

Törzs

„Szlovákiának vészforgatókönyveket kell készítenie arra az esetre, ha Oroszország hirtelen leállítaná az Európába irányuló gázszállításokat” – jelentette be Eduard Heger kormányfő a Biztonsági Tanács szerda esti ülését követően. A kormányfő szerint az orosz gázszállítások megbízhatóságával kapcsolatos kételyeik ma még nagyobbak, mint korábban. „Ezért az összes uniós tagállammal együtt alternatív megoldásokat keresünk a háztartások és az ipar védelme érdekében” – mondta Heger, emlékeztetve arra, hogy Németország már kiadott egy elsőfokú riasztást az orosz gázszállításokkal kapcsolatban.

Már töltik a tárolókat

Richard Sulík gazdasági miniszter szerint Szlovákia mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a fogyasztókat.

„Szlovákia a téli fűtési szezont a földgázellátás korlátozása nélkül vészelte át, és péntektől (április 1.) megkezdődik a tárolók feltöltése a következő télre. A cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítása szintén hozzájárulhat az orosz energiafüggőség csökkentéséhez. Miután március elején a Szlovák Gázművek (SPP) ellátására már érkezett egy tartályhajó, most újabb megrendelésen dolgozunk, a jövőben pedig intenzívebbé szeretnénk tenni az LNG-behozatalt”

– mondta el Sulík.

Nincsenek fennakadások

A gazdasági miniszter szerint az általa vezetett tárca naponta figyelemmel kíséri az energiaágazat helyzetét.

„Bár egyelőre a szerződéses feltételeknek megfelelően áramlik a gáz és a kőolaj Oroszországból, intenzív munka folyik az Oroszországtól való energiafüggőség csökkentésére”

– mondta a miniszter. A cseppfolyósított gáz tartályhajókkal történő szállítása mellett a lengyel–szlovák gázvezeték mihamarabbi kiépítése is fontos a gázforrások diverzifikálása szempontjából. „Ez Európa észak–déli gázösszeköttetése, amely hamarosan lehetővé teszi a Norvégiából érkező gázszállításokat, valamint a lengyelországi terminálokon keresztül a világ minden tájáról érkező LNG-gáz behozatalát” – tette hozzá a miniszter.

Sulík reagált Vlagyimir Putyin orosz elnök azon követelésére is, hogy az „ellenséges” országok, köztük Szlovákia, rubelben fizessenek az olajért és a gázért. „Ami az orosz médiában terjesztett, a gázszállítás rubelben történő kifizetésére vonatkozó követelést illeti, az SPP a szerződésben foglaltaknak megfelelően euróban fizette ki a márciusi számlát” – mondta el a miniszter. Szerinte Szlovákia e tekintetben teljes mértékben támogatja az uniós tagállamok közös megközelítését, amely szerint visszautasítják a rubelben történő fizetést.

Lesz elég kőolaj?

A hatályos szabályok szerint az országnak legalább 90 napra elegendő olajtartalékkal kell rendelkeznie, Sulík szerint azonban Szlovákia olajkészlete jelenleg 120 napra elegendő, miközben a Slovnaft kőolaj-finomító és a Transpetrol kőolajszállító is rendelkezik további olajkészletekkel. Az Oroszországból származó kőolajszállítások megszakadása esetén Sulíknak írásos ígérete van a Slovnafttól, hogy a szükséges kőolajat az Adria-kőolajvezetéken keresztül fogja importálni. (mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

A szlovák kormányfő nem bízik az oroszokban, Szlovákiának szerinte vészforgatókönyvet kell kidolgoznia arra az esetre, ha leállna az orosz gázszállítás. Richard Sulík gazdasági miniszter szerint mindent megtesznek az orosz energiafüggőség csökkentéséért.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment