Search by category:
Egyéb kategória

Egyre több ukrán menekültnek sikerül munkát találnia

Egyre több ukrán menekültnek sikerül munkát találnia
Molnár Iván
2022. 03. 31., cs – 14:42

2022. március 31., csütörtök – 20:00
Friss ikon
Off

Törzs

„A munkaügyi hivatalok adatai szerint eddig 1479 ukrajnai menekültnek sikerült munkát találnia Szlovákiában. A legtöbb ukrajnai menekültnek Nyugat-Szlovákiában, elsősorban a Trencséni, a Nyitrai, a Nagyszombati járásban és Pozsonyban sikerült elhelyezkednie. Több mint 40 százalékuk az iparvállalatoknál dolgozik, főként összeszerelőként vagy gépkezelőként, 22 százalékuk pedig különböző ágazatokban kisegítő munkát végez” – mondta el Milan Krajniak munkaügyi miniszter, hozzátéve, hogy az Ukrajnából érkezők olyan szakmákat töltenek be, amelyek Szlovákiában már régóta betöltetlenek, vagyis alaptalanok azok a híresztelések, amelyek szerint az ukránok a szlovák dolgozók munkáját veszik el.

A munkaügyi minisztérium adatai szerint az ukrajnai háború kitörése óta eddig mintegy 289 ezer ember lépte át a szlovák–ukrán határt. Közülük 58 319-en kértek ideiglenes menedéket Szlovákiában. Krajniak szerint fokozatosan több tízezer ukrajnai menekült találhat magának munkát Szlovákiában, amit az időközben módosított munkaügyi szabályok is lehetővé tesznek. Azok az ukránok ugyanis, akik menedékjogot kapnak Szlovákiában, munkavállalási engedély nélkül is dolgozhatnak nálunk.

Uniós finanszírozás

A munkaügyi tárca az elkövetkező hetekben két projektet is indít, amelyek célja, hogy segítse az Ukrajnából elvándoroltak elhelyezkedését a szlovák munkaerőpiacon. Mindkét projektet a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR) valósítja meg.

„A projekteket uniós forrásokból finanszírozzuk, és elsősorban abban segítenek, hogy a lehető legjobban lerövidítsük az időt attól az időponttól, amikor egy Ukrajnát elhagyó személy állami támogatásra szorul, addig a pillanatig, amikor munkába áll”

– magyarázza Krajniak.

Munkaügyi tanácsadás

Az első projekt a tanácsadásra összpontosít, és az egyes munkaügyi hivatalok ezen keresztül kifejezetten az ukrán állampolgárok munkába állásának a segítésére összpontosítanak. A projekt részeként a munkaügyi minisztérium mintegy 260 munkahelyet tervez létrehozni a munkaügyi hivatalokban, ebből 60 munkahelyet szlovákul és ukránul egyaránt beszélő személyek számára.

„Az általunk felvett emberek egy része kommunikációs dolgozó lesz. Olyanok, akik értenek ukránul, és olyan ukránok is, akik beszélnek szlovákul, így segíthetnek a kollégáiknak kitölteni a szükséges dokumentumokat, a menekülteknek jelentkezni az álláslehetőségekre, vagy olyan tanfolyamok közül választani, amelyekkel növelhetik a képzettségüket”

– mondta el Krajniak.

Menekültek oktatása

A második projekt célja, hogy segítse a külföldön élő ukrán állampolgárok szlovákiai munkavállalását, és négy pillérre épül.

„Az elsőben a menekültek oktatására szeretnénk összpontosítani, arra számítunk, hogy a projekt révén mintegy 5 ezer embernek biztosíthatunk oktatást”

– mondta Karol Zimmer, az ÚPSVR vezérigazgatója. A projekt kidolgozói a mobilitás és az önkéntes tevékenységek támogatására is gondoltak, Zimmer szerint ugyanis ezekre különösen nagy igény mutatkozik a helyi önkormányzatok részéről. Végül, de nem utolsósorban a projekt a szlovák munkaadókkal folytatott kommunikációval foglalkozik. „Reméljük, hogy képesek leszünk támogatni a menekültek munkaerő-piaci integrációját, és mind a menekültek, mind a munkáltatók számára megfelelő támogatással szolgálhatunk. A pénzügyi támogatást három hónapon át folyósíthatjuk” – jegyezte meg Zimmer. (mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

Szlovákiában egyre több ukrajnai menekültnek sikerül munkát találnia, a munkaügyi tárca pedig két olyan projekttel rukkolt elő, amelyekkel a háború elől menekülők szlovákiai munkapiaci integrációját szeretné elősegíteni.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment