Search by category:
Egyéb kategória

Már az emberek vérében is műanyag van!

Már az emberek vérében is műanyag van!
Csóka Zsófi
2022. 04. 01., p – 14:11

2022. április 2., szombat – 17:00
Friss ikon
Off

Törzs

Emberi székletből már korábban is kimutatták a mikroműanyagot. A The Guardian által publikált felmérésben közölték, hogy a mikroműanyag a vörös vérsejt külső membránján található, így korlátozza a vérsejt oxigénszállítását.

A tanulmány célja a mikroműanyag-részecskék 700 nanométernél kisebb részecskéinek kimutatása volt. A felmérés során 22 önkéntestől vettek vérmintát.

A ScienceDirect adatbázisában található tanulmány alapján a műanyagrészecskék koncentrációja 1.6 mikrogramm volt milliméterenként. Ilyen nagy koncentrációban emberi szervezetben még nem mutattak ki ezelőtt műanyagpoliméreket.

A tudósok szerint, hogy négyféle polimér található az emberi szervezetben. Ezek közül legnagyobb számban a Polietilén-tereftalát (PET) mutatható ki, amelyből üdítős palackok, fólia, vagy textilipari szövetek készülnek. Ezt a polimért az önkéntesek felénél vélték felfedezni.

A tanulmányunk az első bizonyítéka annak, hogy a vérünkben műanyagrészecskék találhatók. Ez egy áttörő eredmény.“ – mondta Dick Vethaak ökotoxikológus.

Ezek a mikroműanyagok a tudósok szerint belégzés vagy étkezés által kerülnek be a szevezetbe.

Bevezető

Az üzletláncok és a környezeti szennyezés velejárója a mikroműanyag, azonban az emberi vérből ezelőtt még sosem mutatták ki. Az egészségre gyakorolt hatása azonban még ismeretlen.

 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment