Search by category:
Egyéb kategória

Az orvosoknál betelt a pohár – tömeges felmondással fenyegetőznek

Az orvosoknál betelt a pohár – tömeges felmondással fenyegetőznek
Balaskó Réka
2022. 04. 07., cs – 10:46

2022. április 7., csütörtök – 11:15
Friss ikon
Off

Törzs

Az orvosi szakszervezeti tagok sztrájkkészültséget jelentettek be. Úgy döntöttek, hogy ha a kormány nem tesz semmit az egészségügy széthullása ellen, radikális módon reagálnak a kialakult helyzetre – jelentették be az Orvosi Szakszervezet (LOZ) képviselői a keddi sajtótájékoztatójukon. Az egészségügyben uralkodó állapotok nem engedik nekünk orvosoknak, hogy megfelelően gondoskodjunk a páciensekről. Ezt nem fogjuk csendben tűrni” – mondta a LOZ elnöke, Peter Visolajský. Már körülbelül 3 ezer orvos aláírta azt a nyilatkozatot, amely szerint készek visszautasítani a túlórákat, ezek nélkül azonban nem működhetnek a kórházak. A tömeges felmondásokról mihamarabb szeretnének tárgyalni.

A páciensek már most ráfizetnek az egészségügyben uralkodó káoszra. A  Betegjogokért Társulás (AOPP)  közölte, tavaly több mint egyharmadával csökkent a műtétek száma a világjárvány előtti évekhez képest. „Szlovákiában két év alatt több mint 34 százalékkal csökkent a műtétek száma. Minden harmadik betegnek várakoznia kell. Fontos, hogy megkeressük az elhalasztott operációk megvalósításának lehetőségeit, és lehetővé tegyük, hogy azok a betegek, akik hónapokig várnak a műtétre, visszatérhessenek a normális életbe” – mondta Maria Lévyová, az AOPP elnöke.

Az orvosok megerősítették az AOPP állítását: „A kórházaink nem tudnak helyrejönni, nem tudnak visszaállítani a pandémia előtti rendszerbe. És tudják, miért? Mert nincs, aki dolgozzon” – mondta Miroslav Mendel, a LOZ alelnöke. „Sok műtétet teljesen feleslegesen halasztanak el, mert nincs személyzet, nincsenek ápolók, műszertechnikusok, nincs hol felvennünk a betegeket, mert az osztályok az alkalmazottak hiánya miatt zárva vannak” – tette hozzá Visolajský.

Szlovákia eddig nem reagált megfelelően a helyzetre, és meg sem közelíti a szomszédos országok szintjét. A kormány ezzel a hozzáállással megbénítja az egészségügyi rendszert, a fiatal orvosok külföldre mennek, nemcsak a jobb lehetőségek, de a minőségesebb oktatás miatt is. Szlovákia már Magyarországgal és Lengyelországgal sem tudja felvenni a versenyt az egészségügyi dolgozókért” – hangsúlyozta Visolajský.

Mit reagált erre az egészségügyi minisztérium? Mi történne, ha júniusban felmondanának, és milyen fizetést kapnak az orvosok? A válaszokat a galériában találja!

Az orvosoknál betelt a pohár – tömeges felmondásokkal fenyegetőznek
2022. 04. 07., cs – 10:52
Balaskó Réka
Gallery images

Leírás

A szakemberek hiányára, az alacsony fizetésekre és a kórházak állapotára panaszkodnak. A kormánynak júniusig adtak határidőt, hogy megoldják a helyzetet, különben tömeges felmondásokra számíthatnak. Mennyit keresnek valójában? (Fotók: Pluska)

(pluska)

Bevezető

A szakemberek hiányára, az alacsony fizetésekre és a kórházak állapotára panaszkodnak. A kormánynak júniusig adtak határidőt, hogy megoldják a helyzetet, különben tömeges felmondásokra számíthatnak. Mennyit keresnek valójában?

 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment