Search by category:
Egyéb kategória

Utcára vonulnak a szakszervezetek

Utcára vonulnak a szakszervezetek
Molnár Iván
2022. 04. 13., sze – 14:54

2022. április 14., csütörtök – 07:30
Friss ikon
Off

Törzs

„Ha az elkövetkező napokra tervezett megmozdulások nem hozzák meg a gyümölcsüket, általános sztrájk előkészítésébe kezdünk” – figyelmeztet Emil Machyna, a KOVO szakszervezet vezetője. Szerinte először csupán egyórás, majd egynapos általános sztrájkot terveznek. Machyna felszólította a kormányt, hogy végre tárgyaljon olyan intézkedésekről, amelyek segítenek a családoknak az áremelkedések elleni küzdelemben.

„A kormány nem tesz semmit az infláció lakosságra gyakorolt rendkívül negatív hatásainak a csökkentése érdekében”

– mondta Marián Magdoško, a Szakszervezetek Szövetségének (KOZ) az elnöke, arra buzdítva a kormányt, hogy kezdjen párbeszédet a szociális partnerekkel, és terjesszen elő megoldási javaslatokat az áremelkedések elleni küzdelemre. „Addig fogják kísérteni a sorsot, amíg a lakosság nem veszi kezébe a hatalmat” – figyelmeztette a kormányt a szakszervezeti vezető. Magdoško szerint Eduard Heger kormányfőnek már rég meg kellett volna jelennie a munkáltatók, a munkavállalók és az állam képviselőit tömörítő érdekegyeztető tanácson, tájékoztatva a szakszervezeteket és a munkaadókat arról, hogy a kormány mire készül a szlovákiai áremelkedések ellensúlyozása érdekében.

Valéria Pokorná, a Szlovákiai Nyugdíjasok Egyesületének (JDS) a képviselője emlékeztetett arra, hogy a kormány elvetette a nyugdíjak rendkívüli, háromszázalékos emelésére vonatkozó javaslatukat. „A nyugdíjasok teljesen kimaradtak a tervezett 100 eurós támogatásból is” – mondta Pokorná, aki szerint a kormány javaslata, hogy a 13. nyugdíjat nyáron fizessék ki, már nem old meg semmit, mivel ez nem plusz pénz. „Követelni fogjuk a tizennegyedik nyugdíj kifizetését” – figyelmeztet Pokorná.

„Ami az infláció témáját illeti, túl sok az érzelem, a pánikhangulat pedig beszűkíti a racionális gondolkodást”

– állítja Eduard Heger. A kormányfő szerint nem szabad olyan intézkedéseket hozni, amelyekkel felgyorsítanák az árak növekedését. „A költségvetési politikában ez azt jelenti, hogy a kormánynak vissza kell fognia a kiadásokat, mert a gazdaságba pumpált pénz adott helyzetben csak növeli az árakat” – figyelmeztet Heger, aki szerint az államnak csak a legszegényebb családokon kellene segítenie. (mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

Az infláció miatt romló szociális helyzet és a Heger-kormány tétlensége miatt tiltakozó akciókra készülnek a szlovákiai szakszervezetek. Április 21-én Kassán, április 30-án Zsolnán, május 7-én pedig Nagyszombaton vonulnak utcára, és ez csak a kezdet.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment