Search by category:
Egyéb kategória

Helemba: átadták az új Ipoly-hídra vezető út építkezési területét

Helemba: átadták az új Ipoly-hídra vezető út építkezési területét
Hegedűs Norbert
2022. 04. 19., k – 15:44

2022. április 19., kedd – 16:30
Friss ikon
Off

Törzs

A megbízó Nyitra megye, a kivitelező Colas Slovakia, a Via Pontis mérnöki iroda, valamint az összes érintett hatóság képviselőinek jelenlétében kedden délelőtt Helembán átadták a leendő új, Helemba és Ipolydamásd közt épülő Ipoly-hídra szlovákiai oldalon felvezető bekötőút építkezési területét. Mint azt felvételeink is bizonyítják, maga a hídtest már áll, és az átvezető pillér is régen a helyére került, a Helembáról a hídra vezető utat csak most kezdik majd építeni. Ugyanakkor a keddi egyezetetésen az is elhangzott, hogy a végső határidőt tartani tudják, tehát az új Ipoly-hídnak a rávezető utakkal együtt legkésőbb 2023. január 27-ig el kell készülnie. Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke lapunknak úgy nyilatkozott, a szlovákiai oldalon 173-175 méter hosszan épül meg a hídra vezető út, a hídtól a helembai templomig, körülbelül ott csatlakozik majd a községet átszelő megyei útra.

Áthelyezések, újraengedélyeztetés

A hídra felvezető út miatt teljesen el kell bontani egy, Nyirta megye által megvásárolt régi házat is, továbbá szintén a projekt része egy hangelnyelő- hangszigetelő fal megépítése is, mert a helembai óvoda az új hídfővel majdnem szemben található. „Most az okozhat további gondot, hogy az építkezés miatt az elektromos hálózatot, a vízvezetéket és a telekommunikációs hálózatot is át kell helyezni, ezeket pedig újra kell engedélyeztetni. Ugyanis minderre legutóbb 2011-ben adtak ki engedélyeket, azóta a törvények is változtak. De mindez folyamatban van, reméljük, nyár elejéig az áthelyezések is megtörténnek, ez technikai kérdés. Magát az utat megépíteni nem nagy kihívás, de lesz vele munka. Például most, az első szakaszban a híd közvetlen környékét fel kell tölteni földdel, az még megszáll, megállapodik, aztán mehet rá az alapozás és az úttest“ – taglalta a részleteket Nyitra megye alelnöke. Csenger Tibor hozzátette, hogy a hídra vezető szlovákiai útszakasz kiépítési költsége 735-760 ezer euró közt mozog, a megye költségvetésében erre most 735 ezer eurót különítettek el.

Helemba: átadták az új Ipoly-hídra vezető út építkezési területét
2022. 04. 19., k – 15:46
Hegedűs Norbert
Gallery images

Leírás

Buchlovics Péter felvételei

Megoldják az esővíz elvezetését

Az építkezéssel összefüggésben az a gond is felmerült, hogy néhány háztartás esetében nem oldja meg a csapadék és esővíz elvezetését. „Négy – öt olyan házról van szó, ahonnan jelenleg az esővíz nyitott árokba folyik. A kiépülő infrastruktúra miatt ez a lehetőségük megszűnik. A község viszont vállalja, hogy ők is rá tudjanak csatlakozni a földalatti csapadékelvezető rendszerre. Ez relatíve kis összegű beavatkozás, ezt a község biztosítani tudja. Ezt meg fogjuk oldani, már csak azért is, hogy ha már itt van egy több százezer eurós beruházás, akkor a helyi lakosnak ne legyen ebből hátránya, mondván, hogy nem tudja hová bekötni a csatornát, nehogy a ház alá folyjon a víz“ – taglalta az Új Szónak Izrael Gergely, Helemba polgármestere.

Mint az a keddi átadáson elhangzott, Nyitra megye idén a Helembát átszelő országutat is felújítja, egészen a vasúti átjáróig, mert az is megyei tulajdonban van.

Bevezető
Helemba |

A megrendelő, a kivitelező cég és a Via Pontis tervezőiroda képviselőinek jelenlétében kedden délelőtt hivatalosan is átadták a helyszínen az új Ipoly-hídra felvezető bekötőút építkezési területét.

Település / hely
Helemba

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Buchlovics Péter

Read More

Post Comment