Search by category:
Egyéb kategória

Enyhültek a maszkhordásra vonatkozó szabályok, a kötelező karantént eltörölték

Enyhültek a maszkhordásra vonatkozó szabályok, a kötelező karantént eltörölték
Hegedűs Norbert
2022. 04. 21., cs – 15:16

2022. április 21., csütörtök – 15:30
Friss ikon
Off

Törzs

A szabadban szervezett tömegrendezvényeken sem kötelező szájmaszkot hordani, továbbá a tömegközlekedési eszközökön, a taxikban és beltérben szervezett rendezvényeken sem. Ján Mikas országos tiszti főorvos azonban emlékeztet arra, hogy a maszkviselés még mindig egyszerű és hatékony módja a megfertőződés kockázatának csökkentésének.

„Még ha javul is a járványhelyzet, a reszpirátor viselése indokolt a kockázatosnak ítélt helyzetekben. Akkor is fontos, ha idős, krónikus beteggel, terhes nővel vagy más, fertőzésre vagy súlyosabb megbetegedésre hajlamos személyekkel találkozunk. Az ilyen látogatás előtt tanácsos elkerülni a magas kockázatú helyeket, különösen a tömeget” – mondta Mikas.

A kórházakban és szociális intézményekben a személyzet és a látogatók számára továbbra is kötelező a reszpirátor használata. Az intézmények lakóinak és a kórházban fekvő betegeknek nem kötelező, továbbá a hat évnél fiatalabb gyerekeknek sem.

Csütörtöktől megszűnt az a rendelkezés is, hogy kötelező karanténban maradnia annak, aki fertőzött személlyel került kontaktusba. „A kontaktszemély csak akkor marad karanténban, ha az orvos ezt járványügyi okokból szükségesnek ítéli” – magyarázta a Közegészségügyi Hivatal. Ha nem jelentkeznek a betegség tünetei, a karantén öt nap múlva megszűnik. A fertőzöttek elkülönítésére vonatkozó szabályok érvényben maradnak.

A változásokat Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽANO-jelölt) az országos tiszti főorvossal együtt jelentette be a szerdai kormányülés után. A miniszter tájékoztatása szerint folyamatosan javul a járványhelyzet Szlovákiában.

Bevezető

Csütörtöktől már nem kötelező szájmaszkot viselni a szabadban és a legtöbb beltérben, de továbbra is kötelező az egészségügyi és szociális intézményekben a személyzetének és a látogatóknak is, valamint az orvosi várótermekben és a gyógyszertárakban. Már nem kell kötelezően karanténba vonulnia annak, aki fertőzött személlyel érintkezett.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment