Search by category:
Egyéb kategória

Magasabb 13. nyugdíjat kapnak karácsony előtt az idősek, kevésbé lesz kedvező a korkedvezményes nyugdíj

Magasabb 13. nyugdíjat kapnak karácsony előtt az idősek, kevésbé lesz kedvező a korkedvezményes nyugdíj

Mészáros Richárd

2024. 04. 18., cs – 11:45

A karácsonyi ünnepek előtt magasabb 13. nyugdíjat kapnak a szlovákiai idősek, míg a korkedvezményes nyugdíjba vonuláshoz szükséges negyven ledolgozott évet fokozatosan emelik majd – döntött erről a parlament csütörtökön. 

A törvénymódosítást 104 képviselő támogatta, a kormánykoalíció képviselőin kívül a KDH-éi is. A Progresszív Szlovákia és az SaS tartózkodott, a Szlovákia mozgalom ellenezte.

Szigorúbb korkedvezményes nyugdíj

A korkedvezményes nyugdíjba vonuláshoz eddig negyven ledolgozott év volt szükséges, a csütörtökön elfogadott módosítás szerint azonban ezt a jövőben a várható élettartam változásához kötik, ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy a most még érvényben lévő negyven ledolgozott év határa fokozatosan kitolódik majd. Emellett minden, a nyugdíjkorhatárhoz hiányzó hónapok után 0,5 százalékkal csökken a nyugdíj összege. 

A változás május 15-től lép érvénybe. Aki ezen időpont előtt kérvényezi a korkedvezményes nyugdíjat, annak nyugdíját a régi szabályok szerint bírálják el.

Tavaly közel 18 ezer kérvényezőnek ítélték meg a korkedvezményes nyugdíjat, 55 százalékkal többnek az egy évvel korábbinál, miközben további 25 ezer kérelem még függőben van.

Magasabb 13. nyugdíj

Az elfogadott módosítás szerint a 13. nyugdíj többé nem szociális ellátásnak, hanem új nyugdíjjuttatásnak minősül. Ezt decemberben fizetik ki az egyes nyugdíjascsoportok havi átlagnyugdíjának mértékében. Az öregségi nyugdíjasok például 606,30 eurót, a 70 százalék feletti rokkantsággal rendelkező rokkantnyugdíjasok pedig 494 eurót kapnak. Ha egy adott nyugdíjtípus átlagos összege kevesebb, mint 300 euró, a 13. nyugdíj összege 300 euró lesz, így például a 70 százalék alatti rokkantsággal rendelkező rokkantnyugdíjasok is 300 eurót kapnak majd. 

Read More

Post Comment