Search by category:
Egyéb kategória

Több mint 7,7 millió ember menekült el otthonából, de maradt Ukrajnán belül

Több mint 7,7 millió ember menekült el otthonából, de maradt Ukrajnán belül
Hegedűs Norbert
2022. 04. 21., cs – 17:56

2022. április 21., csütörtök – 18:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az ENSZ-hez tartozó szervezet közleménye szerint április elseje és 17-e között 600 ezer ember hagyta el az otthonát Ukrajnán belül, így a belföldön tartózkodó, de saját lakóhelyét elhagyó ukránok száma meghaladta a 7,7 milliót. A külföldre távozott több mint 5 millió emberrel együtt a háború elől menekülők száma immáron közelít a 13 millióhoz – olvasható az IOM jelentésében.

Az IOM alapelve szerint a globális migráció hasznos mind a migránsoknak, mind a társadalomnak, ezért azt nem megállítani, hanem globális összefogással fenntartani és menedzselni kell.

A szervezet áprilisi felmérése szerint a lakóhelyüket elhagyók szándékai 42-42 százalékos arányban megoszlanak afelől, hogy terveznek-e a jelenlegi tartózkodási helyükről tovább mozogni. A menekülők csaknem kétharmada vidéki farmokon, falvakban vagy kisvárosokban telepedett meg. A lakóhelyüktől távol élő emberek 60 százaléka nő, és a válaszadók 51 százalékával legalább egy – 17 évesnél fiatalabb – gyermek is van, akivel együtt menekültek el otthonról.

Azoknak, akik még saját lakóhelyükön tartózkodnak, a 9 százaléka – mintegy 3 millió fő – azért nem indult még útnak, mert nincs elég pénzük ahhoz, hogy kifizessék az utat, és biztosítsák a megélhetésüket.

A közlemény arra is kitért, hogy az ukránok több mint fele tapasztalt már valamilyen szintű élelmiszerhiányt.

Az IOM-nek az ukrán lakosságot vizsgáló harmadik reprezentatív felmérése kétezer ember megkérdezésével április 1-17. között készült. A közvélemény-kutatás Ukrajna mind az öt nagy régiójára kitért, ahol a 18 év feletti lakosság mozgását és szükségletekhez való hozzáférését mérte fel.

Bevezető

Az Oroszország indította háború miatt lakóhelyüket elhagyó, de belföldön maradók száma immár meghaladja a 7,7 milliót Ukrajnában – olvasható a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) nevű, bevándorláspárti kormányközi szervezet legújabb felmérésében, amelyet csütörtökön tettek közzé.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment