Search by category:
Egyéb kategória

Kinyomozhatják a babamentő inkubátorban talált halott újszülött édesanyjának kilétét

Kinyomozhatják a babamentő inkubátorban talált halott újszülött édesanyjának kilétét
Csóka Zsófi
2022. 04. 22., p – 13:56

2022. április 22., péntek – 14:26
Friss ikon
Off

Törzs

„Elsősorban kideríteném, vannak-e jegyzőkönyvek az inkubátorok ellenőrzéséről. Ha nincsenek, az nagy hiba” – mondja Matej Snopko, az ügyben nyomozó detektív. A nyomozót az hökkentette meg leginkább, hogy az inkubátorokat nem ellenőrzik mindennap.

Snopko szerint az anya anonimitása ebben a helyzetben jelentéktelen a gyermek halálához képest. „Mivel rendelkezésünkre áll a gyermek DNS-e, az lesz az első dolog, hogy abból kiderítsük, ki az anya. Ezt muszáj meglépnünk, mivel nem tudjuk, hogy az anya esetleg holtan tette-e be a gyermeket az inkubátorba” – mondja a nyomozó.

Az újszülöttet egy cédulával együtt helyezték be az inkubátorba, amelyen a gyermek születésének dátuma és időpontja szerepelt. A detektív szerint ezt nem tették volna mellé, ha nem akartak volna neki egy szebb jövőt – írja a Nový Čas.

Az inkubátorokat három évvel ezelőtt újították fel. A legutóbbi újítás az inkubátorokba helyezett kamerák voltak. A kamerákon csak az újszülött látható, hogy az anya anonimitása megmaradjon.

A berendezést a kórház a Šanca pre nechcených polgári társulástól kapta ajándékba. „Így online is láthatják, mi folyik épp az inkubátorban” – magyarázta a társulás elnöke, Anna Ghannamová. Amennyiben kiderül, hogy a kórház részéről történt mulasztás, a polgári társulás jogi lépéseket tenne az ügy kapcsán.

A probléma a jelző meghibásodása is lehetett, mivel a dolgozók nem tudták, hogy az adott inkubátorban újszülött van. Azt viszont, hogy esetleg valaki szándékosan kikapcsolta volna a riasztót, egyelőre nem tudni. A rendőrség gyilkosság ügyében indított eljárást.

(cas.sk, cszs)

Bevezető

Mivel az újszülöttet ismeretlen okokból holtan találták az inkubátorban, az anya elveszítheti anonimitását.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment