Search by category:
Egyéb kategória

Minden egyes zöldterületért megküzdenek az érsekújváriak

Minden egyes zöldterületért megküzdenek az érsekújváriak
Száz Ildikó
2022. 04. 22., p – 14:09

2022. április 23., szombat – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

Kevesebb városi képviselő

Az érsekújvári testület jelenleg hét választókörzet huszonöt képviselőjéből áll. Martin Vyžinkár független képviselő javaslatából kiderült, igencsak sokallja a képviselők számát, mivel Érsekújvár lakossága évről évre csökken. Ráadásul a testületben munkálkodók rendszerint két, 12 és 13 főből álló táborra szakadnak, ami számos konfliktust eredményez a szavazások során. A javaslathoz hozzászólók között akadt, aki 15, mások 19, vagy 20 fős testület létrehozását tartanák megfelelőnek a következő választási időszakban. Vyžinkár kitért arra, hogy ezzel jelentős összeget takaríthatna meg a város, négy év alatt az egy képviselőre eső kiadás hozzávetőlegesen húszezer eurót. A testület jóváhagyta, hogy a következő választási időszaktól kevesebb tagja legyen a testületnek, és megbízta a városi hivatal dolgozóit, terjesszenek be a legközelebbi önkormányzati ülésre néhány racionalizációra vonatkozó javaslatot, amelyből választhatna a jelenlegi testület. Érsekújvárban a legutóbbi népszámlálási adatok alapján 37 791 lakos él, míg 2014-ben még több mint 39 ezer és 2001-ben 42 ezernél is többen éltek a járási székhelyen.

Eladásra kínált parcella

Michal Prešinský független képviselő a szerdai ülésen érdeklődött, hol tartanak a tárgyalások a Gogoľ utcai telek tulajdonosával. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere elmondta, vannak fejlemények az ügyben, de konkrétumokat Gabriel Závodský, a jogi osztály vezetője tud mondani. Tőle megtudtuk, hogy a legközelebbi önkormányzati ülésen a testület ismét foglalkozik a sokat vitatott telekkel, illetve annak visszavásárlásával a jelenlegi tulajdonostól. A parcella négyzetméteréért mintegy kétszáz eurót kérne a vállalkozó. Prešinský az ülést követően a közösségi oldalon reagált a történtekre, írván, hogy nem túl jó üzlet ez a város számára, mivel az Angers cégtől annak idején a telek négyzetméteréért hatvannégy eurót kért a város. Tavaly ősszel több lakos is felszólalt az önkormányzati ülésen a Gogoľ utcából, valamint annak környékéről, hogy kifejezzék álláspontjukat a lakóházak közti zöldterülettel, annak megőrzésével kapcsolatban. A képviselők kérték, hogy a szlovák gimnázium és a Gogoľ utcák közti zöldterület eladásával kapcsolatos versenypályázat folyamatát vegye górcső alá Štefan Rovňaník városi főellenőr. Négy évvel ezelőtt adta el a város a telket a cégnek, a parcella egy része zöldterületen van. A telket harmadik próbálkozásra sikerült értékesíteni, ám attól a parcella még nem vált beépíthető területté. 2019-ben megjelent az interneten egy lakóház terve, amelyet erre a helyre terveztek. Az egyik ingatlanügynökségben már fel is hívták a lakosok figyelmét az új, korszerű lakhatási lehetőségre. A beruházó később kérte az általa vásárolt parcelláról a vezetékek áthelyezését, amire az itt élők heves tiltakozással reagáltak, és a cég kérelmét hivatalosan is elutasították. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere végül minden érintett fél bevonásával próbálta oldani a helyzetet, beleértve a testületet.

A városi hivatal dolgozói tárgyaltak a beruházóval és tájékoztatták arról, hogy csak akkora épületet emelhet a vásárolt parcellán, hogy az építkezés egy része ne legyen a zöldterületen. A városi hivatal építészeti és területfejlesztési osztályának szakértői is tájékoztatták a cég vezetését, hogy soha nem kaphat kolaudációs engedélyt, mert az ingatlan elhelyezése nincs összhangban a város által elfogadott területrendezési tervvel. A környéken élők valószínűleg megnyugodhatnak, mert a zöldterület nem lesz beépítve, ha a telket visszavásárolja a város.

Parkolási gondok

A testület az érsekújvári gyalogosok panaszaival is foglalkozott a képviselői interpellációkban. A járdákat csaknem teljes szélességben elfoglaló, gátlástalanul parkoló gépkocsi tulajdonosok kapcsán Jozef Tököly városi rendőrparancsnok elmondta, jelezzék a lakosok a rendőrségnek az ilyen eseteket, hogy intézkedhessenek. Figyelmeztetéssel, helyszíni bírsággal oldják a problémát. Mások nehezményezték, hogy néhány utcában egyáltalán nem építettek járdákat, és a lakosok csak az út mentén tudnak haladni. A felszólaló képviselők rámutattak arra is, hogy nyári idényben versenypályaként használják a kétkerekű és a négykerekű motorok tulajdonosai a lakótelepi és a kertvárosi utakat.

Tököly arra panaszkodott, hogy a sebességmérőjük jócskán elavult, egyébként is úgy érzi, ez a probléma a közlekedésrendészethez tartozik, az ő feladatuk elsősorban a közbiztonság fenntartása. A késő esti és éjjeli órákban nem is tudják használni a sebességmérőt. A városatyák szerint az iskolák közelében úgynevezett iskolautcákat kellene létrehozni. Bizonyos napszakokban, például reggel 7 és 8, valamint 14 és 15 óra között korlátozásokat vezetnének be, egyirányúsítanák a forgalmat az iskolák közelében. Ezeket a javaslatokat azonban a közlekedésrendészet szakemberei rendre elutasítják.

Bevezető
Érsekújvár |

Több rázós téma volt terítéken az e heti önkormányzati ülésen, a képviselők számos óvintézkedést javasoltak, például a közbiztonsággal kapcsolatban, és takarékoskodnának a képviselő-testület létszámának csökkentésével. A szlovák gimnáziumhoz közeli zöldterület beépítése ellen tiltakozóknak jó hír, hogy eladná a vállalkozó a sokat vitatott telket a városnak.

Címkék

Település / hely
Érsekújvár

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment