Search by category:
Egyéb kategória

Sztrájk fenyeget a kassai acélműben

Sztrájk fenyeget a kassai acélműben
Molnár Iván
2022. 04. 25., h – 13:05

2022. április 25., hétfő – 13:38
Friss ikon
Off

Törzs

A csaknem 9 ezer embernek munkát adó kassai vállalat vezetése és szakszervezetei hat kollektív tárgyalási forduló után sem jutottak dűlőre a jelenlegi kollektív szerződés kiegészítésének a módosításáról. Az első fordulóra még január végén került sor, az eddigi utolsó forduló pedig múlt pénteken (április 22-én) volt. A kiegészítés szövegtervezetét a vállalatnál működő Kovo U. S. Steel szakszervezeti szövetség tanácsa készítette el, amivel a vállalatnál működő másik szakszervezet, a Szlovákia Független Keresztény Szakszervezetei (NKOS) is egyetértett.

Növelnék a munkaidőt

A szakszervezetek számára a három legfontosabb téma a munkaidő, a bérek és a foglalkoztatás.

„A kialakult vita tárgya nemcsak a munkáltató által javasolt heti munkaidő-emelés a jelenlegi 35,5 óráról heti 37,5 órára, hanem az is, hogy nem hajlandó megemelni az idei tarifabéreket és a benyújtott javaslathoz képest korlátozná a juttatások mértékét”

– közölték a szakszervezetek. Ezek szerint az a céljuk, hogy az alkalmazottaknak eddig nyújtott kedvezményeket a heti munkaidó növelése nélkül is fenntarthassák. Juraj Varga, a Kovo U. S. Steel szakszervezeti tanácsának az elnöke szerint a béremelés ütemét is növelnék.

Varga emlékeztetett arra, hogy a sztrájkkészültség még nem sztrájk, csupán figyelmeztetés, hogy az alkalmazottak szükség esetén készek beszüntetni a munkát. „Bár a kompromisszum még mindig lehetséges, a kölcsönös tisztelet és az érdemi érvelés rendkívül fontos lenne” – tette hozzá a szakszervezeti vezető. A szakszervezetek a munkaügyi tárcát kérték fel egy közvetítő kijelölésére. Az egész folyamatnak a kérelem kézhezvételétől számított 30 napon belül kellene megvalósulnia.

Derűlátó munkáltató

Ľubomíra Šoltésová, a kassai acélmű médiakapcsolatokért felelős menedzsere elmondta: a szakszervezeti vezetőkkel folytatott tárgyalások még nem értek véget, a tárgyalások részeredményeit pedig nem kívánják kommentálni.

„Mindig egyezségre tudtunk jutni a szociális partnerünkkel még a nehéz kérdésekben is, és hiszünk abban, hogy ezúttal is sikerül megállapodnunk”

– tette hozzá Šoltésová.

Tárgyalnak az eladásról?

A Hospodárske noviny gazdasági napilap információi szerint azonban úgy tűnik, nem a szakszervezetekkel folytatott egyezkedés az egyetlen komoly téma a kassai acélmű számára, az amerikai tulajdonos állítólag újra az eladást fontolgatja. A hírrel hétfőn rukkolt elő a gazdasági napilap, „jól értesült kelet-szlovákiai forrásokra” hivatkozva. A pittsburghi székhelyű amerikai vállalatnak nem ez lenne az első kísérlete, hogy kivonuljon a szlovák piacról, ahol több mint két évtizeddel ezelőtt jelent meg. Már öt évvel ezelőtt is nyíltan tárgyaltak a távozásáról. Akkoriban az amerikai felső vezetés érdekes ajánlatokat kapott olyan kínai szereplőktől, mint a He Steel Group és a CEFC energiaholding, de a cseh Moravia Steel által vezetett konzorciumtól is. A legmagasabb árajánlat állítólag 1,5 milliárd euró körül mozgott. Az eladás azonban végül meghiúsult. Jelenleg is számos külföldi vállalat érdeklődik a kassai acélmű iránt. A Hospodárske noviny szerint a tárgyalások már jó ideje folynak. A kassai cég azonban nem válaszolt arra a kérdésre, hogy pontosan hol tartanak, hány befektető jelezte érdeklődését, és milyen ajánlatokat kapott az amerikai menedzsment. (mi, TASR)

Bevezető
Kassa |

Hétfőtől sztrájkkészültség van Szlovákia egyik legnagyobb munkáltatójánál, a kassai U. S. Steel acélműnél, amit az ezt kihirdető vállalati szakszervezet azzal indokol, hogy zsákutcába jutottak a cég vezetésével a béremelésekről és a munkaidő hosszáról folytatott tárgyalások.

Címkék

Település / hely
Kassa

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment