Search by category:
Egyéb kategória

Fico tagad és támadásba lendül

Fico tagad és támadásba lendül
Bugár Anna
2022. 04. 26., k – 19:19

2022. április 26., kedd – 19:31
Friss ikon
Off

Törzs

Fico kijelentette, nem érti az ellene felhozott vádakat, majd megismételte, politikai tevékenysége miatt akarják börtönbe zárni. Ladislav Masár, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) megbízott ügyésze érvelésében kiemelte, a vád nem politikai, az eljárást bűncselekmények elkövetése gyanúja miatt indították. A volt miniszterelnök a kihallgatás előtt azt mondta: „Show-t akartak, megkapják”. Nyilatkozatában bírálta a nyomozót, aki szerinte a kormány bábja és Daniel Lipšic speciális ügyész által összeállított vádak alapján indított ellene eljárást. „Lipšic, Matovič kutyája mindent előkészíttetett” – jelentette ki azzal, hogy a Speciális Ügyészi Hivatal célja az, hogy: „befogják a legerősebb ellenzéki párt és pártelnök száját”. Hozzátette, azért gyanúsították meg, mert igazat mondott Andrej Kiska volt államfő és Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter által elkövetett csalásokról. Kritikával illette Zuzana Čaputová államfőt, aki „azok oldalára állt, akik félre akarják állítani a Smert”. Čaputová rámutatott, Fico politikai ellenfelei támadásával próbál védekezni. Hangsúlyozta, az ellenzéki politikus ellen folytatott eljárás próbatétel a demokrácia számára, ezért fontos, hogy minden lépés szigorúan összhangban legyen a törvénnyel. „Nincs helye az összeesküvésnek és politikai színjátéknak” – figyelmeztetett.

A parlament weboldalán hétfőn nyilvánosságra hozták a hozzájárulási kérelmet, amelyet Ladislav Masár, a speciális ügyész helyettese nyújtott be a parlamentbe. Fico őrizetbe vételét jóvá kell hagynia a törvényhozásnak, az erre irányuló javaslatot először a parlament illetékes bizottsága vitatja meg, majd pedig a jelen lévő képviselők többségének beleegyezése szükséges. Az ügyész által kidolgozott, több mint 20 oldalas dokumentumot nagy érdeklődés övezte, a parlament internetes portálja nem bírta a terhelést, s órákig nem működött a rendszer. A javaslat szövegéből kiderül, konkrétan milyen bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják Ficót és társait.

Indoklás

Az ügyész részletes indoklást nyújt azzal kapcsolatban, miért megalapozott a vizsgálati fogság elrendelése, valamint ismerteti a magyarázatot, miért nem állja meg a helyét az állítás, mely szerint politikai munkája miatt kezdeményeztek eljárást a volt kormányfő ellen. Részletes összegzést kapunk arról is, miként alakították ki a bűnszövetkezetet, illetve milyen céllal és eszközökkel igyekeztek lejáratni a politikai ellenfeleiket. A szövegben felsorolja a Smer által különböző állami funkciókba jelölt „hűséges” személyeket, akik közreműködtek a bűncselekmények elkövetésében – a Tisztítótűz-akció keretén belül már több személyt elítéltek, illetve jelenleg is zajlik az eljárás ellenük. Az érvelés alapján Ficóék parancsára az egyes intézmények vezetői hatalmukkal visszaélve olyan információkkal szolgálták ki az akkori kormányfőt és belügyminisztert, melynek köszönhetően politikai és egyéb személyes előnyökre tettek szert. Elsősorban pénzügyi érdek vezérelte őket, szervezetten és kölcsönös védelem keretén belül zajlott a feladatok végrehajtása, miközben a NAKA és pénzügyőrség tagjai végezték a munkát. A második pontban kifejti, Fico miként jutott titkos adatokhoz Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter akkori adóügyeivel kapcsolatban. Ebben a folyamatban említik Erik Tomáš (Hlas) parlamenti képviselőt, aki akkoriban a Smer szóvivőjeként a kormányhivatalban František Imreczétől, a pénzügyőrség akkori vezetőjétől átvette a Matovič lejáratásához felhasznált elemzést. A harmadik pontban a Kiska cége által elkövetett pénzmosás szerepel, pontosabban az, milyen módon hozták nyilvánosságra az egyébként titkos adatokat.

Az ügyész kiemelte, a politikusoknak jogukban áll a saját jelöltek kinevezése, ha megbíznak az adott személyben, s úgy vélik, a közérdeknek megfelelően végzik majd a munkájukat. Úgy véli, ami Fico miniszterelnöksége alatt történt, az ellentétes az említett elvvel. „Nem állítható, hogy közönséges politikai munkáról van szó” – olvasható a javaslatban. Az ügyész kitért arra is, megengedhetetlen, hogy Fico zsarolásra használta az illegális úton megszerzett információt Kiskáról, amikor az Alkotmánybíróság elnöki posztjára pályázott.

Masár szerint a volt kormányfő csak korlátozott időt töltene vizsgálati fogságban, a javaslatban megtalálható a májusra tervezett kihallgatások időpontjának szétírása. A képviselői mandátumának gyakorlásába így nem avatkoznának bele hosszú ideig.

Többlépcsős folyamat

Fico kedden nem tett vallomást, azt állította, nem érti az ellene felhozott vádakat. A parlament mentelmi bizottsága szerdán délben kezdi tárgyalni az ügyet, Fico közölte, elhangzik majd a védőbeszéde. A tervek szerint a parlamenti vita csütörtökön reggel kezdődik, feltehetően elhúzódik az ülés, így csak később kerül sor a szavazásra. A képviselők többsége valószínűleg támogatja Fico kiadását a rendőrségnek. A Smer elnöke megjegyezte, nem gondolja, hogy a javaslat ellen szavaznának, számol vele, hogy akár egy évig is elhúzódhat a vizsgálati fogság. Állítása szerint erre az eshetőségre felkészítette a pártot, de ennek következtében jelentősen megváltozik az ellenzéki politika Szlovákiában.

A rendőrség a képviselők beleegyezése után sem tartóztathatja le automatikusan Ficót, a képviselőkre ugyanis más szabályok vonatkoznak. Az előkészítő tárgyalásért felelős bírónak értesítenie kell Ficót a kihallgatás időpontjáról, méghozzá azon a címen, amelyet a gyanúsított korábban megadott a nyomozónak. Ha nem veszi át az értesítést, újabb okkal bővülhet a lista, amiért a vizsgálati fogság elrendelését kérvényezi az ügyész. Ha Fico nem vesz részt a kihallgatáson, a rendőrség előállíthatja, ha nem találják, sor kerül az elfogatási parancs kiadására.

(TASR, Denník N)

Bevezető
Pozsony |

Robert Fico (Smer) parlamenti képviselő részt vett ugyan a rendőrség kihallgatásán, az ellene felhozott vádakat illetően azonban nem tett vallomást. „Nem értem, mivel gyanúsítanak” – magyarázta. A parlament mentelmi bizottsága szerdán foglalkozik Fico kiadásának kérdésével, a politikus azonban már készül a fogságban töltött időre.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Bugár Anna

Read More

Post Comment