Search by category:
Egyéb kategória

A parlament megszavazta a bírósági reformot

A parlament megszavazta a bírósági reformot
Nagy Roland
2022. 04. 27., sze – 10:11

2022. április 27., szerda – 12:20
Friss ikon
On

Törzs

A javaslat lényege, hogy úgynevezett bírósági körzeteket hoznának létre, amelyeken belül az egyes bíróságok különféle perekre specializálódnának, így például egy családjogi ügyekre szakosodott bírónak nem kellene büntetőjogi ügyekben döntést hoznia. Kolíková eredeti javaslatában lecsökkentették volna a bíróságok számát, azonban a koalíciós partnerei ezzel nem értettek egyet, ezért is húzódott hónapokig a vita.

Akár fél milliárd eurót is bukhat Szlovákia a bírósági reform miatt

Pozsony |

A bírósági térkép továbbra is rendkívül megosztó témának számít a koalícióban. A képviselők most sem tudtak megegyezni, ezért a szavazást az április végén kezdődő parlamenti ülésre halasztották.

Az igazságügyi miniszter az átfogó reformot végül négy javaslatra osztotta fel. Az első javaslat a járásbíróságokkal, a második a kerületi bíróságokkal, a harmadik és a negyedik pedig az úgynevezett városi bíróságokkal foglalkozott. Ez utóbbiak Pozsony és Kassa városában jönnének létre. A járásbíróságokról szóló törvényt még a parlament februári ülésén szavazták meg, viszont a kerületi és városi bíróságokkal kapcsolatos törvények nem mentek át. A szavazás során a Sme rodina frakciója nem támogatta a reformot, az OĽaNO frakciójából Gyimesi György tartózkodott, illetve Kolíkovának a korábbi párttársait, Alexandra Pivkovát és Miriam Šutekovát sem sikerült meggyőznie.

A mostani szavazásra azonban Kolíkovának már sikerült maga mellé állítania a képviselők többségét. A jelen lévő 143 képviselő közül 91 szavazott mellete. A bírósági reformot ezúttal már a teljes koalíció támogatta, egyedül Katarína Hatráková, az OĽaNO képviselőnője tartózkodott.

A koalíció a szavazás során elfogadta Michal Luciak módosító javaslatait, maga az igazságügy miniszter is erre biztatta a képviselőket. Ezek értelmében a nyolc kerületi bíróság közül egyik sem szűnik meg. Korábban a besztercebányai és a zsolnai intézmény bezárása is felmerült, azonban a helyi képviselők lobbizásának eredményeként Kolíková elállt ettől a szándékától.

Ami a városi bíróságokat illeti, Pozsonyban 4, Kassán pedig 1 ilyen intézményt hoznának létre. A fővárosban egyszerűen csak átneveznék az ott működő járásbíróságokat, illetve a Pozsonyi IV. és a Pozsonyi V. Járásbíróságot összevonnák. Ennek eredményeként külön intézményekben tárgyalják majd a büntetőjogi, a családjogi, a polgárjogi, valamint a kereskedelmi jogi ügyeket, így bizonyos átalakítások és „költöztetések” is várhatóak az egyes épületekben. Kassán ennél egyszerűbb a helyzet, hiszen ott az összes járásbíróság egyetlen épületben székel, így ezeket az intézményeket egyszerűen csak összevonják.

Bevezető
Pozsony |

Hosszú hónapokon át tartó vita után a koalíció végül megszavazta Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter bírósági reformját.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment