Search by category:
Egyéb kategória

Szerda délután a szlovák kamionosok is csatlakoznak a tüntetéshez, lezárják a felsőnémeti határátkelőt

Szerda délután a szlovák kamionosok is csatlakoznak a tüntetéshez, lezárják a felsőnémeti határátkelőt

Németi Róbert

2023. 11. 30., cs – 14:11

Felsőnémeti (Vyšné Nemecké). |

A Szlovákiai Fuvarozók Uniója (UNAS) napokkal ezelőtt bejelentette, hogy blokád alá vonják a nyugat-ukrajnai Ungvár határán lévő felsőnémeti átkelőt – jelentette be a szervezet még november 28-án a közösségi felületeken.  

A feszültség Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna között azután keletkezett, miután a lengyel kamionosok és a mezőgazdászok blokád alá vették az Ukrajnával közös legforgalmasabb lengyel határátkelőhelyeket. A teherforgalom nagy részét Szlovákiába terelték át, ami a hazai utakon, elsősorban a kelet-szlovákiai Eperjes, Kassa, Tőkteberebes, Nagymihály és Szobránc közötti útvonalakon jelentős forgalmi fennakadásokat okoz. A lengyel kamionosok szerint súlyos hátrányban vannak, mivel ukrán társaiknak az orosz agresszió kezdte óta nem kell drága engedélyeket kiváltaniuk az EU-ba való belépéshez. A fuvarozók azt akarják elérni a tüntető jellegü megmozdulásukkal, hogy állítsák vissza az engedélyezési követelményeket. Az Ukrajnát Lengyelországgal összekötő négy határátkelőt összesen négy helyen zárták le a november elején kezdődött tiltakozással. Ahogy arról néhány nappal ezelőtt mi is beszámoltunk az általáunk megszólított, napok óta sorban várakozó ukrán kamionsofőrök elmondása alapján, a blokád kezdetet óta egy 54 és 56 éves ukrán sofőr meghalt a határon várakozás közben.

Négy kamion per óra

Az UNAS képviselői a közlekedési minisztériummal folytatott megbeszélésen több követeléssel is előálltak, amelyek közül az első az EU és Ukrajna közötti megállapodás felmondása volt. A közlekedési minisztérium a közösségi hálón közölte, hogy a fuvarozóknak joguk van sztrájkolni, de nem szabad, hogy zavarják az ott élőket. „Tiszteletben tartjuk a közúti fuvarozók sztrájkhoz való jogát. Megállapodtunk abban, hogy ha sztrájkolnak, akkor úgy sztrájkoljanak, hogy ne zavarják túlságosan a kelet-szlovákiaiak életét” – közölte a közlekedési minisztérium. Az UNAS szerint a blokád semmilyen módon nem fogja akadályozni a humanitárius szállítmányok, a katonai segélyek, az élő állatok, az üzemanyag, illetve a hűtött vagy friss áru szállítását.

Read More

Post Comment