Search by category:
Egyéb kategória

Honnan juthat Szlovákia a jövőben földgázhoz?

Honnan juthat Szlovákia a jövőben földgázhoz?
Mészáros Richárd
2022. 04. 27., sze – 18:28

2022. április 27., szerda – 18:31
Friss ikon
Off

Törzs

Szlovákia rendkívüli módon függ az orosz szállításoktól, onnan érkezik a hazai szükséglet mintegy 85%-a, miközben az uniós átlag 38% környékén mozog. Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő szerdán közölte, Pozsony továbbra is euróban egyenlíti ki a számlát, nem hajlandó Vlagyimir Putyin orosz elnök nyomására rubelre váltani. „Oroszország nem fogja tönkretenni a nyugati egységet” – mondta Heger. Pozsonynak egyébként május második felében kell kiegyenlíteni Moszkva felé az energiaszámlát. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szerint Szlovákia minden lehetséges lépést megtesz azért, hogy az ország a lehető leghamarabb függetlenné váljon az Oroszországból érkező földgáz- és kőolajimporttól, de ez nem megy egyik napról a másikra.

Szlovákia éves gázfogyasztása mintegy 5,5 milliárd köbméter, ennek csupán 2 százalékát fedezzük hazai forrásból, az erdőháti és a Nagymihály környéki gázmezőkrőlA gázcsap elzárása komoly anyagi veszteséget is jelentene Szlovákia számára, mivel a tranzitdíjakból, az adókból éves szinten mintegy 300 millió euró folyik be. A sokkhatás további folyománya, hogy jövőre akár 80-100 százalékkal is drágulhat a lakossági vezetékes földgáz, ebből adódóan a hőszolgáltatás pedig 40-50 százalékkalSulík gazdasági miniszter tegnap felvetette, hogy drasztikus árugrás esetén a földgáz ÁFA-kulcsát átmenetileg esetleg nullára mérsékelhetik. A parlament gazdasági bizottsága csütörtökön rendkívüli ülésen foglalkozik a kérdéssel, melyre meghívták Richard Sulíkot, a Szlovák Gázművek és a Nafta Gbely csúcsvezetőit is.

Milyen egyéb, nem orosz források állnak Szlovákia rendelkezésére? A Szlovák Gázművek (SPP) márciusban kísérletképpen először rendelt cseppfolyós (LNG) földgázt az Egyesült Államokból. Egy standard tartályhajó teljes szállítmánya mintegy egy hétre elegendő földgázzal látja el Szlovákiát. Problémát jelent, hogy Európában viszonylag kevés LNG-terminál található, hozzánk legközelebb a horvát Krk szigetén, illetve a lengyel-német határon fekvő Swinoujscie tengerparti városban található. Számunkra még ennél is fontosabb, hogy a Baltic Pipe gázvezeték építésével párhuzamosan már júliusban terhelési próbák alá helyezik a frissen épült, Lengyelországból a kelet-szlovákiai Nagykaposig tartó vezetéket, melynek éves kapacitása mintegy 5 milliárd köbméter. Ez szinte megfelel az ország éves gázfogyasztásának. Ha Oroszország tényleg elzárja a gázcsapot, akkor milyen alternatív források állnak rendelkezésre? Elsősorban az USA-ból érkezhet cseppfolyós gáz, a mínusz 162 fokra lehűtött energiahordozó térfogata így 600-szoros mértékben csökken. További forrás Norvégia, Katar, Észak-Afrika, elsősorban Algéria és Egyiptom.

Szlovákia jelenlegi tartalékai mintegy 4 havi fogyasztás kielégítését teszik lehetővé. Ha az ipari fogyasztást leállítanák, akkor a lakosság ellátása az év végéig elegendő. Tény, hogy a föld alatti tározók április első felében csupán 20 százalék erejéig voltak feltöltve. Másrészt lassan vége a fűtési szezonnak, vagyis csökken a fogyasztás. Ha csak 1 fokkal csökkentenék a háztartások a lakások hőfokát, azzal éves szinten 6-7 százalékkal mérsékelhetnénk a gázfogyasztásunkat. Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert napjainkban a háztartások a legnagyobb gázfogyasztók.

(Trend, DenníkN, ú)

Bevezető

A Gazprom orosz gázipari óriás szerdától nem szállít földgázt Lengyelországnak és Bulgáriának, az energiahordozó piaci ára máris több mint 20%-kal drágult.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Sidó H. Zoltán

Read More

Post Comment