Search by category:
Egyéb kategória

Éhínség fenyegeti Európát – több millió tonna gabona rekedt az ukrajnai kikötőkben

Éhínség fenyegeti Európát – több millió tonna gabona rekedt az ukrajnai kikötőkben
Kulcsár Péter
2022. 05. 01., v – 11:01

2022. május 2., hétfő – 07:30
Friss ikon
Off

Törzs

Az ENSZ figyelmeztetett: az ukrajnai háborúnak jelentős következményei lesznek azon képességeire, hogy azonnali élelmiszersegélyt nyújtson a rászoruló országoknak szerte a világon, miután sok élelem ragadt ukrajnai kikötőkben.

A élelmiszerexport rendkívül nehézkes, hiszen az ukrajnai kikötők és tengeri útvonalak az orosz invázió miatt hozzáférhetetlenné váltak.

A háború előtt Ukrajna a világ egyik legnagyobb búzatermesztője volt, és a kukoricaexportban is fontos szerepet töltött be. Számos ország ellátásában jelentős szerepet játszik az olcsó ukrajnai búza.

A helyi gabona a globális élelmiszersegély-programok számára is nélkülözhetetlen.

„A világnak azonnali szüksége van az ukrán élelmiszerre” – hangsúlyozta Frick. Hozzátette: a Világélelmezési Program eddig mintegy 2,5 millió ukránnak biztosított élelmiszersegélyt.

A tisztségviselő megjegyezte: az ostromlott területeken rekedt, szenvedő ukrajnai lakosságnak nagy szüksége van az élelemre, de az is fontos, hogy az exportáru kijusson a térségből, és enyhítse a globális élelmiszerválságot.

A WFP ezért humanitárius hozzáférést kért az ukrajnai lakossághoz, valamint a kikötőkhöz az élelmiszerexport újraindítása érdekében.

Az éhezés nem lehet fegyver

– szögezte le Frick.

Bevezető
Berlin |

Csaknem 4,5 millió tonna gabona rekedt ukrajnai kikötőkben és hajókon az orosz támadások miatt – mondta Martin Frick, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) németországi igazgatója.

Település / hely
Berlin

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment