Search by category:
Egyéb kategória

Veszélyben a szülői nyugdíjbónusz

Veszélyben a szülői nyugdíjbónusz
Molnár Iván
2022. 05. 06., p – 16:20

2022. május 7., szombat – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

A parlament pénteki ülésnapját a képviselők Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter társadalombiztosítási törvénymódosításának a megvitatásával kezdték. Eszerint a nyugdíjkorhatárt betöltöttek már jövőre szülői bónuszt kaphatnának gyermekeiktől. A munkaügyi miniszter eredetileg azt javasolta, hogy a gyermek mindkét szülője számára a két évvel korábbi bruttó bére 2,5-2,5 százalékát vezethesse el, vagyis együttesen 5 százalékot irányíthasson át a bruttó keresetéből. Később azonban ezt a kulcsot 1,5-1,5 százalékra csökkentették. Megszabtak azonban egy felső határt is, vagyis a szülőknek így juttatott bónusz kiszámításához alapul vett bruttó bér nem haladhatja meg az átlagbér 1,2-szeresét. A tavalyi 1211 eurós bruttó átlagbér 1,2 szerese kerekítve 1453 euró. A szülői bónusz felső határa így jövőre havi 21,80 euró lenne.

Váratlan akadály

Krajniak azonban már a törvénymódosítás pénteki parlamenti vitája során nem várt akadályba ütközött.

„Ha a parlament nem hagyja jóvá a nyugdíjrendszerről szóló alkotmánytörvényt, az SaS képviselői nem fogják támogatni a szülői bónusz bevezetését”

– jelentette be Peter Cmorej, a liberális párt parlamenti képviselője. „Ragaszkodunk a valós nyugdíjreformmal kapcsolatos követelésünkhöz. Ha nem lesz 90 szavazat az alkotmánytörvényre, nem lesz szülői bónusz sem” – tette hozzá a képviselő, aki szerint az alkotmánytörvényt a parlamentnek még a társadalombiztosítási törvény módosítása előtt el kellene fogadnia. Az SaS indítványának a beterjesztőjeként Cmorej ezért azt szorgalmazza, hogy Krajniak javaslatáról csak a jelenlegi ülésszak végén szavazzanak. Ha addig nem kerül a parlament elé a nyugdíjakról szóló alkotmánytörvény, az SaS nem fogja megszavazni a módosítást, így a szülői bónuszt sem.

Elegük lett Kollárból

„A társadalombiztosítási törvény módosítását nem tekintjük valódi reformnak, ez csak egy kényszerű intézkedés ahhoz, hogy hozzájussunk az uniós helyreállítási alapból származó forrásokhoz”

– üzente Cmorej a munkaügyi miniszternek. Hogy a háttérben azonban nem csupán a nyugdíjreform állhat, az a liberális képviselő hozzászólásából is kiderült. Cmorej ugyanis arra is rámutatott, hogy a házelnök, Boris Kollár vezette Sme rodina korábban a kormány több reformját sem szavazta meg, és felemlegette a Smer vezetőjének, Robert Ficónak a mentelmi jogáról szóló e heti szavazást is, amelynek a csődjéért Cmorej szerint szintén elsősorban a Sme rodina a felelős.

Van még remény?

Krajniak egyébként eleve számított arra, hogy a javaslatával gondok lehetnek. Már a módosítás kormány általi elfogadása után jelezte, hogy ezzel az összes koalíciós partnerüknek vannak kisebb-nagyobb kifogásaik. „Megállapodtunk azonban abban, hogy ezt a júniusi szavazás során, még a második olvasat előtt megoldjuk” – mondta a tárcavezető. Cmorej ultimátumára utalva Krajniak elmondta: elfogadhatatlan, hogy míg a Sme rodina hajlik a kompromisszumra, a másik fél tovább fokozza a követeléseit. Krajniak hangsúlyozta, számára elsődleges fontosságú a szülői bónusz bevezetése, ezért megpróbálja meggyőzni képviselőtársait az igazáról. Kijelentette, hogy hajlandó javítani a nyugdíjrendszeren, és olyan intézkedésektől sem riad vissza, amelyek első látásra ugyan nem népszerűek, de szükség van rájuk.

„A nulláról indítjuk újra a nyugdíjrendszerről folytatott tárgyalásokat, átszámolva az összes lehetőséget”

– állítja a munkaügyi miniszter, aki saját szavai szerint kész az átfogó vitára. Krajniak szerint azonban Cmorej többször is olyan állításokat használt az érvelése során, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. „Ritkán találkozok ilyen alattomos gáncsoskodókkal” – utalt a liberális képviselőre a munkaügyi miniszter. (mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

Az e héten kirobbant kormányválság egyik első áldozata a munkaügyi tárca által szorgalmazott szülői bónusz lehet. Az SaS ultimátumot adott a Sme rodina munkaügyi miniszterének: csak akkor szavaznak a szülői bónuszra, ha előtte elfogadják a nyugdíjreformról szóló alkotmánytörvényt.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment