Search by category:
Egyéb kategória

Korábbi időpontban tarthatják a megyei és helyhatósági választásokat

Korábbi időpontban tarthatják a megyei és helyhatósági választásokat
Mészáros Richárd
2022. 05. 10., k – 17:36

2022. május 10., kedd – 17:36
Friss ikon
Off

Törzs

Az összevont választásokra így már október 22-én, szombaton sor kerülhet. Az eddigi szabályozás értelmében közvetlenül mindenszentek előtt, október 29-én tarthatták volna meg a voksolást. Tekintettel az ünnep közelségére, a várható népességmozgásokra és az ebből eredő alacsony részvételi arány kockázatára, a kormány már korábban felvetette a korábbi időpont lehetőségét.

Koronavírusosan is

A parlament kedden szintén jóváhagyta az őszi összevont választás speciális módjáról szóló törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a Covid-19 betegség miatt karanténba került választópolgárok és a velük egy háztartásban élő személyek is szavazhassanak.

A speciális szavazást külön kell majd kérvényezni, mégpedig legkésőbb a választások előtti utolsó munkanapon, 12 óráig. Az igényt telefonon kell jelezni a helyi választási bizottság jegyzőkönyvvezetőjének. Speciális választási körzeteket és választási bizottságokat is terveznek létesíteni az egyes községekben, városokban, illetve Pozsony és Kassa városrészeiben.    

A speciális választási bizottság tagjai kérésre mozgóurnával keresnék fel azokat a választópolgárokat, akik karantén miatt nem látogathatnak el a választóhelyiségekbe.

A hírt frissítjük!

Bevezető

Az őszi összevont, megyei és helyhatósági választásokra egy korábbi időpontban kerülhet sor. A parlament a keddi ülésén elfogadta a belügyminisztérium törvényjavaslatát, melynek értelmében az önkormányzati választások napját a választási időszak utolsó két hete helyett hosszabb időintervallumban, a ciklus utolsó 21 napjában jelölhetik ki.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment