Search by category:
Egyéb kategória

A kereszttulajdon tiltásáról zajlik a vita

A kereszttulajdon tiltásáról zajlik a vita
Nagy Roland
2022. 05. 12., cs – 14:52

2022. május 13., péntek – 07:00
Friss ikon
Off

Törzs

Az ÚDZS szerint szükség van egy olyan elemzés kidolgozására, amelyben a kereszttulajdon tiltásának lehetőségeit boncolgatják. A hivatal a nemrégiben közzétett évértékelő beszámolójában figyelmeztetett erre. Állítják, a 2003-mas egészségügyi reform során elszalasztották a a kereszttulajdon tiltását, amelynek eredményeként mára olyan hatalom összpontosul egyetlen magáncég kezében, amely példátlan az európai egészségügyi rendszerekben. Az ÚZDS a Penta befektetési csoportra utalt, amelynek portfóliójába tartozik a Svet zdravia kórház- és rendelőhálózat, valamint a Dôvera egészségbiztosító is.

A pénzügyminisztérium szerint teljesen helyénvaló felvetés, hogy általánosságban a kereszttulajdon tiltásáról tárgyaljanak. A tárca sajtóosztálya a közleményében állítja, a túlzott koncentráció erősen deformálhatja az adott szektor működését, éppen ezért készen állnak szakmai vitát folytatni a jogi megoldásokról a kereszttulajdon esetleges negatív hatásaival kapcsolatban.

Az egészségügyi minisztérium óvatosan viszonyul a kérdéshez, állításuk szerint egy ilyen törvény elfogadásához a teljes koalíció beleegyezésére lenne szükség. Emellett arra figyelmeztetnek, hogy a Penta mélyen beágyazódott már a szlovák egészségügybe, ezért megfontolandó, hogy az efféle radikális beavatkozás nem lenne-e negatív hatással a betegekre és az egészségügyi dolgozókra.

A Penta befektetési csoport elutasítja az ÚDZS állításait, szerintük a szlovák egészségügy legerősebb szubjektuma éppen az állam, amely a legnagyobb egészségbiztosító tulajdonosa és egyben szabályozó szerepe is van. A kereszttulajdon elleni harcot az ÚDZS irracionális politikai kampányának tartják. A Penta állítja, az efféle lépések semmiben sem javítanának az egészségügyi ellátás minőségén és a betegek helyzetén.

A kérdés a szakértőket is megosztja. Peter Visolajský, a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke például támogatja az ÚDZS álláspontját.

„Minden fejlett országban tiltják a kereszttulajdont az egészségügyben, mert az végső soron egészségügyi és anyagi szempontból is káros a betegekre. Egy ilyen rendszerben lehetetlen ellenőrizni a valós pénzmozgásokat, emiatt pedig fennáll az egészségügyben található anyagi források kiszivattyúzásának a kockázata”

– vélekedett Visolajský.

Hozzátette, ha valaki egyszerre birtokol kórházakat, rendelőket, gyógyszertárakat és egészségbiztosítót, annak nem érdeke a betegek meggyógyítása, sokkal inkább a folyamatos kezelése, mert csak ez hoz valódi hasznot.

„A gyógyult embernek nem kellenek gyógyszerek, valamint nem igényel rendelői és kórházi ellátást

jegyezte meg a LOZ elnöke.

Martin Vlachynský, az INESS gazdaságkutató intézet szakértője elmondta, közgazdászként kettő, egymással ellentétes álláspontból tekint a problémakörre.

„Az integrációnak egyfelől megvannak az előnyei – ha egy láncolaton belül van a biztosító és az egészségszolgáltatók, sikeresebb lehet a páciensek menedzselése. A domináns szerepkör viszont hátrányt jelenthet”

– mondta Vlachynský. Hozzátette, a kereszttulajdont állami szinten is szabályozni kellene. (nar, TASR)

Az Új Szó kiadója, a DUEL-PRESS Kft. a Penta befektetési csoport tulajdonában van.

Bevezető
Pozsony |

Az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) felvetette, hogy a szlovák egészségügyben is be kellene vezetni a kereszttulajdon tiltását. A pénzügyminisztérium nyitott a témával kapcsolatos tárgyalásokra, az egészségügyi tárca viszont óvatosságra int. Az intézkedés leginkább a Penta befektetési csoportot érintené, amely tiltakozik a felvetés ellen, szerintük ezzel semmit sem nyernének a betegek.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment