Search by category:
Egyéb kategória

A nővérszakma kihívásaira figyelmeztetnek az ápolók világnapján

A nővérszakma kihívásaira figyelmeztetnek az ápolók világnapján
Nagy Roland
2022. 05. 12., cs – 14:45

2022. május 12., csütörtök – 15:00
Friss ikon
Off

Törzs

Alžbeta Sivá, az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) szóvivője az ápolók világnapja alkalmából arra hívta fel a figyelmet, hogy ők teszik ki a szlovákiai egészségügyi dolgozók 36,9 százalékát. Konkrét számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy 85 626 egészségügyi dolgozó tevékenykedik az országban, közülük 31 604 nővérként (fontos kiemelni, hogy ezeket az adatokat még 2020-ban jegyezték, de az NCZI egyelőre nem rendelkezik frissebb információkkal).

Bár az egészségügyi alkalmazottak legnagyobb csoportjáról van szó, a szakértők mégis azt állítják, hogy a nővérhiány egyre aggasztóbb méreteket ölt.

Aggasztó a nővérhiány

A koronavírus-járvány miatt óriási nyomás nehezedik a szlovákiai kórházakra. Aggodalomra adnak okot a nővérkamara legfrissebb adatai: több mint tízezer nővér hiányzik a hazai egészségügyből, szintén riasztó az orvoshiány.

A hosszú távú adatokat figyelembe véve azonban ki lehet jelenteni, hogy az ápolók száma nem csökkent drasztikusan. A 2000-es évek végén, illetve a 2010-es évek elején még 32 ezer felett volt a nővérek száma, tehát mostani állapot mindössze 3 százalékos csökkenést tükröz.

A korcsoportos adatokat figyelembe véve azonban árnyaltabbá válik a kép, ugyanis az látszik, hogy a pályakezdő ápolók száma egyre csökken. 2009-ben az összes nővér 43,6 százaléka a 40 év alatti korcsoportba tartozott, ami azt jelenti, hogy még viszonylag messze álltak a nyugdíjba vonulástól. 12 év elteltével azonban ez az adat jócskán megváltozott, most már csak a nővérek 22,3 százaléka van 40 év alatt. A legnagyobb csoportot a 40 és 49 közötti ápolók alkotják (37 százalék), utánuk következik az 50 és 59 közötti korcsoport (28,6 százalék). A fokozatos elöregedés miatt az ápolók hiánya a jövőben még a mostaninál is aggasztóbb helyzetet teremthet.

Iveta Lazorová, a nővérkamara elnöke az említett világnap alkalmából az ápolók nehéz helyzetéről beszélt, ami magyarázatul is szolgálhat arra, hogy miért választják egyre kevesebben ezt a hivatást. Elmondása szerint a világjárvány az utóbbi két évben rávilágított arra, hogy mivel jár, ha az állam nem fektet elegendő mennyiségű forrást a nővérek és a szülésznők szakmájába.

„Az ápolók nemzetközi napjának alkalmából rá szeretnénk mutatni a befektetések szükségességére, amelyek segítségével ellenálló és magasan képzett munkaerőt teremthetünk, és egyben védhetjük a nővérek jogait azzal a céllal, hogy olyan egészségügyi rendszert alakítsunk ki, amely megfelel az egyének és a közösség szükségleteinek most és a jövőben is. Az elmúlt két évben a nővérek és a szülésznők számtalan életet mentettek meg fáradhatatlan elkötelezettségükkel, szakértelmükkel, bátorságukkal és szó szerint hősies tetteikkel, amikor másokról gondoskodtak a saját egészségük kárára”

– üzente Lazorová.

Bevezető
Pozsony |

Május 12-én ünneplik az ápolók nemzetközi napját. Szlovákiában ők alkotják az egészségügyi dolgozók legnagyobb csoportját. Iveta Lazorová, a Szlovák Nővérkamara (SKSaPA) vezetője azonban úgy véli, az állam nem becsüli meg eléggé ezt a hivatást.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment