Search by category:
Egyéb kategória

Zajlik az Eurovíziós Dalfesztivál

Zajlik az Eurovíziós Dalfesztivál
Juhász Katalin
2022. 05. 12., cs – 09:15

2022. május 12., csütörtök – 09:21
Friss ikon
Off

Törzs

Az első elődöntőt kedden rendezték, a második ma este lesz, szombat pedig a döntő napja. Idén néhány olyan zenekar is indult, amelyek Európa-szerte ismertek. Ilyen a kétezres évek elejének finn emo-rock szenzációja, a The Razmus, vagy a folk-pop-punk vonalon mozgó moldáv Zdob Si Zdub. Ők már bejutottak a döntőbe. Nincs bent viszont a dán Reddi zenekar, akik nehezményezték, hogy nem játszhatnak élőben. „Sokkal könnyebb lett volna, mint imitálni a zenélést” – mondta egyikük. (Ezen a fesztiválon csak az ének szól élőben, a zene mindig playback.)

A keddi elődöntő egyik különleges produkcióját az ukrán Kalush Orchestra prezentálta, akik a népzenét keverik a hiphoppal. A zenészek megköszönték Európa és a dalfesztivál támogatását a háborús időszakban. A Kalush Orchestra első helyen áll a fogadási oldalakon, ahol tippelni lehet a győztesre. Nem meglepő, hogy ők is továbbjutottak.

„Van olyan hely a világon, ahol ma katonák masíroznak, erőt fitogtatnak és háborús propaganda szónoklatokat tartanak. De mi itt az eurovíziós színpadon inkább a szabadságról, a jogokról, a jövőnkről beszélünk, és arról, hogy milyennek kellene lennie Európának” – mondta az Európai Parlament olasz alelnöke, Pina Picierno azon a fesztivállal összekapcsolt rendezvényen, amelyen Európa napját ünnepelték a résztvevők.

Idén negyven ország indul a versenyen, sem Szlovákia, sem Magyarország nincs köztük. Az első továbbjutói között meglepetések is akadtak, Svájc versenyzőjét például mindenki a kiesők közé tippelte, és a litván Monika Liunak sem jósoltak sikert.

Bevezető
Torino |

Idén az olaszországi Torinóban rendezik az Eurovíziós Dalfesztivált, mivel tavaly az olasz Måneskin zenekar nyerte a dalok versenyét Hollandiában. A csapat azóta tényleges nemzetközi ismertségre tett szert, ami nem sűrűn fordul elő eurovíziós győztesekkel. 

Település / hely
Torino

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Juhász Katalin

Read More

Post Comment