Search by category:
Egyéb kategória

Új támogatás a megújuló energiaforrásokra

Új támogatás a megújuló energiaforrásokra
Molnár Iván
2022. 05. 13., p – 07:31

2022. május 13., péntek – 09:15
Friss ikon
Off

Törzs

„A minisztériumunk – technológiától függetlenül – összesen 18 millió euróval támogatja a projekteket, az egyetlen kritérium, hogy ennek köszönhetően a lehető legolcsóbban állítsák majd elő az energiát. A cél az, hogy 2026-ig legalább további 120 megawattal növeljük az ilyen forrásokból előállított villanyenergia arányát” – mondta el Karol Galek gazdasági államtitkár. Ez a teljesítmény azonban nem csak a jelenlegi programra vonatkozik. A most rendelkezésre álló 18 millió eurós forrást a jövőbeli felhívások során összesen mintegy 122 millió euróra növelik. A támogatást az 500 kilowatt és 50 megawatt közötti teljesítményű új megújulóenergia-berendezésekre lehet felhasználni, a támogatás felső határát egy-egy igénylőre számítva pedig hárommillió euróban húzták meg.

Galek hangsúlyozta, hogy a felhívás „technológiailag semleges”, vagyis a minisztérium nem fog különbséget tenni aközött, hogy az energiát napból, szélből, biomasszából vagy biogázból állítják-e elő. „A felhívás minden vállalkozónak szól, legyen az természetes vagy jogi személy, és azoknak is, akik az így megtermelt energiát maguk használják majd fel” – tette hozzá Galek. Az államtitkár szerint egyébként épp ez a fajta energiatermelés a leghatékonyabb, amikor az áramot helyben fogyasztják el. A támogatást Szlovákia egész területén lehet majd igényelni. Galek szerint az alapvető kritérium a villamosenergia-termelés költséghatékonysága, ahol a megawattóránkénti költség nem haladhatja meg a 27 eurót, az energiatermelésnek pedig környezetbarátnak kell lennie. A részletekről a gazdasági tárca honlapján tájékoztatnak. (mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

A gazdasági tárca meghirdette az első olyan, megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos támogatási programját, amelyet már a gazdaság koronavírus-járvány utáni zökkenőmentes startját elősegíteni hivatott uniós helyreállítási alapból finanszíroznak.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment