Search by category:
Egyéb kategória

Mit tegyünk, ha túl csípős lett a hangulat …vagyis az étel?

Mit tegyünk, ha túl csípős lett a hangulat …vagyis az étel?
szaszifanni
2022. 05. 19., cs – 10:50

2022. május 19., csütörtök – 10:50
Friss ikon
Off

Törzs
Hígítás: Igen, egyszerű, mégis hatásos megoldás. Érdemes azonban vigyázni vele, mert, ha vízzel hígítunk, nemcsak a csípősség tűnhet el, hanem a többi íz is. A tejtermékek jobban működhetnek, s ha például a gulyást sikerült túlcsípősöznünk, tejjel és zöldbabbal isteni palóc levest rittyenthetünk. Tuti sikerünk lesz vele!
 
Plusz hozzávalók: A hagyma, a sárgarépa, a bab, a krumpli mind kiválóan ellensúlyozzák az ízeket. Levesbe például a csipetke, a tészta is jó megoldás lehet. Ha tudunk, rakjunk plusz hozzávalókat az ételbe, ezzel korrigálva a csípősségét.
 
Édes: Az édes íz is jó a csípős ellen. Cukor, méz, édesítőszer… egy kevéskét tegyünk a főztünkbe. Tényleg óvatosan, nemhogy aztán túl édes lesz!
 
Köret, újragondolás: Ha sehogy sem akar csökkenni az a csípősség, próbálkozhatunk a köret variálásával. Több rizs, krumpli, tészta, és máris elviselhetőbb a történet. A legjobb, ha a köret egy kicsit sótlanabb a szokásosnál. Jó megoldás lehet az összesütés is: tejföl, köret, sütő, nyamm.
​​​​​​​

Savasítás: Citromlé, ecet, paradicsom… mindegyik semlegesíti a csípősséget, szóval egy-két teáskanál már megmentheti az ételt. Az ilyen anyagok beindítják a nyálelválasztást, ezzel is csillapítva a fogás tüzességét. ​​​​​​​

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/20. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Bevezető

A csípős kis mértékben csodát tesz az étellel, ha azonban megszalad az ember keze, ehetetlenné is válhat a főztje. A gulyásfőzésnél például örökös dilemma, mennyire legyen csípős az a gulyás. Eláruljuk, nem akkor lesz jó, ha szétmarja a szánkat! Szerencsére néhány trükkel a csípősség is mérsékelhető!

Rovatoldalon kiemelt
Kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vasárnap

Vasárnap rovat

Read More

Post Comment