Search by category:
Egyéb kategória

Szondázni akarja a sztrájkhajlandóságot a vasasszakszervezet

Szondázni akarja a sztrájkhajlandóságot a vasasszakszervezet
Mészáros Richárd
2022. 05. 20., p – 14:37

2022. május 20., péntek – 14:45
Friss ikon
Off

Törzs

Azt is elmondta, az általános sztrájkról június 10-ig hoznak döntést. „Ha nem segít az egyórás sztrájk, akkor egynapos lesz. A kormány elvette a minimálbért, az éjjeli és a hétvégi pótlékot, a kollektív szerződések kiterjesztésének lehetőségét, megszüntette a nyugdíjkorhatár plafonját és más dolgokat, amik rontják a szociális helyzetet. Ha minden maradt volna, ma egy dolgozó 120 euróval több fizetést kapna” – jelentette ki Machyna.

Szerinte az általános sztrájk támogatottsága egyelőre 50 százalék. „Legalább kétharmadra lenne szükség, az ideális az lenne, ha az emberek 80-90 százaléka csatlakozna. Két éve nem találkoztunk a Covid-19 miatt, ez megakasztotta a párbeszédet. Ilyen akciót nem lehet a közösségi hálón megszervezni, találkoznunk kell az emberekkel, beszélni velük a szociális értékekről, éreznünk kell, hogy támogatnak-e minket vagy sem. Ha nem, azt is tiszteletben tartjuk, de nem hagyjuk abba, továbbra is igyekszünk meggyőzni az embereket, elmagyarázni a dolgokat” – tette hozzá Machyna.

Azt is hangsúlyozta, hogy a szakszervezet mindig hajlandó tárgyalni. „De eredményeket akarunk. Ha lesznek eredmények, méghozzá gyorsított eljárásban, akkor leállunk, kezet adunk egymásnak és megyünk tovább” – folytatta Machyna. Elmondása szerint a vasasszakszervezet mintegy 170 ezer munkavállalót képvisel körülbelül 450 cégben.

Bevezető

A KOVO vasasszakszervezet felméri, hogy mekkora a hajlandóság a tagságában a tervezett országos sztrájkhoz való csatlakozásra. Június 6-án és 7-én úgynevezett „kitűzős napot” tart, 180 ezer kitűzőt oszt szét „Támogatom az OZ KOVO általános sztrájkját” felirattal. Ha legalább az alkalmazottak kétharmada kitűzi a jelvényt, a vasasszakszervezet június végére egyórás általános sztrájkot hirdet. Erről Emil Machyna szakszervezeti elnök tájékoztatott pénteki zsolnai sajtótájékoztatóján.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment