Search by category:
Egyéb kategória

Lassulóban a szlovák gazdaság

Lassulóban a szlovák gazdaság
Balaskó Réka
2022. 05. 24., k – 20:03

2022. május 25., szerda – 08:00
Friss ikon
Off

Törzs

2022 első negyedévében évközi szinten a szlovák GDP 3 százalékkal növekedett, ami jó hír az előző két negyedév gyengébb teljesítménye után. A gazdaságot elsősorban az omikron variáns után megéledő hazai fogyasztás vitte előre, de pozitív szerepet játszottak a befektetések is. A Szlovák Statisztikai Hivatal szerint ez a teljesítmény azt jelenti, hogy a szlovák gazdaság már visszatért a globális koronavírus-járvány előtti szintjére.

Ez mindenképpen jó hír, de el kell mondani azt is, hogy a visegrádi országok közül az év első negyedévében éppen Szlovákia gaz-dasági növekedése volt a legalacsonyabb. Összehasonlításképpen: a kormányintézkedésekkel megtámogatott hazai fogyasztás Magyarországon 8 százalékos gazdasági növekedést eredményezett. Az első negyedév végét is beárnyékolták már az orosz–ukrán háború negatív hatásai, és ezek az év hátralevő részében csak erősödni fognak. A világgazdaság legfontosabb csomópontjai közül ezeket a negatív gazdasági hatásokat a legjobban éppen Európa fogja megérezni, ennek következtében az Európai Bizottság tavaszi előrejelzésében több mint egy teljes százalékponttal csökkentette az EU GDP-növekedésének kilátásait.

A magas energia- és élelmiszerárak visszafogják a háztartások fogyasztását, és a háború okozta bizonytalanság rányomja a bélyegét a vállalati befektetésekre is. Különösen nagy hatása van az orosz–ukrán háborúnak az erős ipari bázissal rendelkező országokra, melyekben a beszállítói hálózatok ismét akadozni kezdtek. A legnagyobb gondokkal újfent az autóipar küzd, melynek az elhúzódó csiphiányon kívül az Ukrajnából érkező alkatrészek kiesésével és az orosz gazdaság elleni szankciókkal is meg kell küzdenie. Tekintve, hogy a szlovák gazdaság alappillére az autóipar, nem any-nyira meglepő, hogy az Európai Bizottság elemzői éppen Szlovákia növekedési kilátásait csökkentették a legjobban az egész EU-ban. Míg februárban még egészséges, 5 százalékos GDP-növekedésre volt kilátás, májusban ez már csak soványka 2,3 százalékra csökkent.

Kis, nyitott gazdaságként Szlovákia rendkívül érzékeny a külső gazdasági sokkokra, és az orosz–ukrán háború hatásai több irányból is fenyegetik az or-szág gazdasági teljesítményét. Az autóipari export már most is gyengül, és a több évtizedes rekordszinten mozgó infláció miatt a hazai fogyasz-tásra sem lehet igazán számítani. Szlovákia gondjaira már felfigyeltek a nemzetközi hitelminősítő ügynökségek is, melyek közül a S&P Global Ratings az eddigi stabilról negatívra rontotta Szlovákia adósbesorolásának kilátását. Ez még nem feltétlenül jelenti Szlovákia besorolásának lerontását, de figyelmeztetésként szolgálhat a szlovák kormány számára is, hogy a gazdaság kockázatai jelentősen növekednek. A hitelintézet elemzői elsősorban az orosz nyersolaj és földgáz exportjának leállásától tartanak, de rámutatnak a költségvetési hiány és az ebből következő államadósság növekedésére is. A külső gazdasági hatások ellen a szlovák kormány semmit sem tehet, de továbbra is érvényes, hogy a hazai fogyasztás visszaesését gazdaságpolitikai intézkedésekkel részlegesen lehetne enyhíteni.

Sajnos a magas infláció hatásainak tompítására szolgáló gazdaságpolitikai csomag újabb koalíciós válságba torkollt, ezért félő, hogy ez a gazdasági és költségvetési kockázatokat nem csökkenteni, hanem növelni fogja. Szlovákia előtt ismét bonyolult hónapok állnak, és ezek sikeres átvészeléséhez légből kapott ötletek helyett elemzéseken alapuló józan gazdaságpolitikára lenne szükség.

Bevezető

A legújabb gazdasági adatok azt mutatják, hogy bár a szlovák gazdaságban még van lendület, az előrejelzésekből egyre világosabban kirajzolódik egy borúsabb gazdasági jövő.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Dudás Tamás

Read More

Post Comment