Search by category:
Egyéb kategória

„Ősapáink óta szól a magyar nóta”. KOPERTA

„Ősapáink óta szól a magyar nóta”. KOPERTA
szaszifanni
2022. 05. 25., sze – 10:48

2022. május 25., szerda – 10:48
Friss ikon
Off

Törzs

A Csemadok alapszervezete a város hathatós támogatásával sikeres rendezvényt mondhat magáénak. Az est szervezői az örökmozgó Cserba Gabriella és a zselíziek nótafája, Kántor János voltak.

De adjuk át a szót az est háziasszonyának, Cserba Gabriellának: „A nótaesttel az volt a célunk, hogy kicsit kimozdítsuk és összehozzuk az embereket a pandémia okozta hosszú szünet után egy közös találkozóra. Környékünkön is közkedvelt a nóta, hiszen a magyar nemzet egyik kincse, őszinte hangja szól az emberek öröméről, bánatáról, szerelemről, csalódásról. Ez nemcsak egy zenei műfaj a sok közül, hanem kultúránk szerves része, és ami a legfontosabb: nemzeti kincs. Olyan nemzeti kincs, amit őriznünk, ápolnunk kell, hogy gyermekeink és unokáink is élvezhessék, megtalálják örömüket a nóták szépségében.”

A fellépő énekesek sorát a házigazda, a zselíziek közkedvelt énekese, Kántor János kezdte a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című nótával. Őt követték a környékbeli vendégénekesek: Tőke Hlavács Veronika és Halúz Márta Fegyvernekről, Tóth Barti Éva Kéméndről, Bús Katalin Pogrányból, Kovács László Ebedről, Kiss György Fegyvernekről, Básti János Ipolykesziről. Nagy tapssal köszöntötte a közönség Magyar Nándort, a 2000-ben megtartott első országos Őszirózsa verseny győztesét Ipolyszalkáról. Az énekeseket a Rikkony testvérek zenekara kísérte: a prímás Pál, a cimbalmos Simona, a nagybőgős Miroslav és a harmonikás Ernő. A hálás közönség ismét bizonyította, hogy méltón tudja fogadni a magyar nótát, amiben mindannyian magunkra ismerhetünk, s belőle mások is megismerhetnek bennünket. Mert bizony a hagyományban, a nyelvben, a versben és a zenében él a nemzet, és amíg el nem felejtjük szép hagyományainkat, élni fog mindörökké.

Nyustyin Ferenc, Zselíz

Bevezető

Hosszú kényszerszünet után, újra felcsendült a magyar nóta a Garam mentén, szinte teljes repertoárját élvezhette a lelkes közönség a nagyszabású Nem élhetek muzsikaszó nélkül címet viselő nótaénekesek találkozóján, Zselízen.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vasárnap

Vasárnap rovat

Read More

Post Comment