Search by category:
Egyéb kategória

A Heydrich elleni merényletre emlékezett Čaputová és Fiala Prágában

A Heydrich elleni merényletre emlékezett Čaputová és Fiala Prágában
Balaskó Réka
2022. 05. 27., p – 20:33

2022. május 27., péntek – 21:00
Friss ikon
Off

Törzs

Fiala emlékeztetett, hogy az 1942. május 27-én végrehajtott merényletben Jozef Gabčík és Jan Kubiš is részt vett. „Ez a hihetetlenül bátor tett teljesen egyedülálló a második világháború történetében, és örökre bekerült a cseh történelembe” – írta a cseh kormányfő. Gabčíkot, Kubišt és a merénylet többi résztvevőjét hősnek nevezte, akikről sosem szabad megfeledkeznünk.

 „A 80 évvel ezelőtt végrehajtott Antropoid akciónak Jan Kubiš és Jozef Gabčík révén szlovák résztvevői is voltak” – tette közzé Čaputová a Facebookon. A náci rendszerrel szembeni ellenállás áldozatairól való megemlékezést azért is tartja fontosnak a szlovák államfő, „mert elődeinknek olyan méreteket öltő gonoszsággal kellett szembenézniük, mint napjainkban egy velünk szomszédos ország lakosságának”. A cseh sajtó beszámolói szerint Čaputová a megemlékezéseket követően a tervek szerint Miloš Zeman cseh elnökkel is találkozik.

 Heydrich a nácik által megszállt Cseh-Morva Protektorátus ügyvezető protektora volt, emellett az SS-Waffen magas beosztású vezetője és a titkosszolgálat, a Gestapo főnöke. „Ez volt az egyetlen sikeres merénylet, amelyet a Harmadik Birodalom valamelyik magas beosztású vezetője ellen követtek el” – mondta a TASR-nek Peter Šumichrast, a Hadtörténeti Hivatal igazgatóhelyettese. A merényletet elképesztő méretű megtorlás, úgynevezett Heydrichiáda követte a Cseh-Morva Protektorátusban – terror, tömeges kivégzések, és végül 1942 júniusában Lidice és Ležáky települések lakosságának lemészárlása. Gabčík 1912-ben született Poluvsíban, ami ma Rajecfürdő (Rajecké Teplice) része.

Bevezető

Petr Fiala cseh kormányfő és Zuzana Čaputová szlovák államfő pénteken közösen emlékezett Prágában a Reinhard Heydrich elleni merénylet 80. évfordulóján.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment