Search by category:
Egyéb kategória

Egyre súlyosabb a helyzet Szeverodoneckben és Liszicsankban

Egyre súlyosabb a helyzet Szeverodoneckben és Liszicsankban
Balaskó Réka
2022. 05. 30., h – 07:51

2022. május 30., hétfő – 08:30
Friss ikon
Off

Törzs

A szüntelen tüzérségi tűz alatt lévő Szeverodonecket „az ellenség rohamozza” – áll az ukrán vezérkar egyik vasárnapi közleményében. A helyi hatóságok szerint az orosz erők az ostromot utcai harcokkal folytatják. A városban a háború előtti százezer lakosból mindössze tizenkét-tizenhárom ezren maradtak.

A washingtoni Hadtudományi Intézet (ISW) elemzői szerint az orosz erőknek továbbra sem sikerült körülzárniuk a várost, és az ukrán védők „rettenetes veszteségeket” okoztak az orosz hadseregnek. Az ukrán fél az intézet szerint szintén komoly veszteségeket szenvedett, polgári lakosokban és katonákban egyaránt. 

 „A házak kilencven százaléka károsodott. A lakások több mint kétharmada teljesen megsemmisült” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hozzátéve, hogy az orosz erők folyamatosan támadják a várost. „Az orosz hadsereg kétségbeesetten próbálja elfoglalni Szeverodonyecket. És nem érdekli őket, hogy ez a kísérletük hány életbe fog kerülni. A támadók zászlót akarnak kitűzni a szeverodonyecki városháza épülete fölé, amely a Nemzetek Barátsága körúton áll. Nem érdekli őket, hogy most milyen keserűen hangzik a név” – mondta az elnök.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó szerint Liszincsanszkban „súlyosan romlott” a helyzet. Egy lövedék egy lakóházba csapódott be, egy kislány a helyszínen meghalt, négy másik embert kórházba szállítottak. A városban leromboltak egy mozit és huszonkét lakóházat.

Bevezető

Az orosz erők vasárnap a Donyec-medencében, a Sziverszkij Donec két partján fekvő Szeverodoneck és Liszicsank városát ostromolták heves tüzérségi tűzzel.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment