Search by category:
Egyéb kategória

60 cent literenként

Az orosz szankciók esetében sokan a gazdasági előnyöket nézik

Bekövetkezett a legrosszabb. Orbán az Európai Unió előírásaival ellentétben megtiltotta a külföldieknek, hogy szabályozott olcsó benzint tankoljanak. Na már most mihez kezdjünk mi, szlovákiaiak? Hajtsunk fel magyar rendszámtáblákat? Titokban töltsük fel a tartályainkat az önkiszolgáló kutaknál, vagy fizessük le a benzinkutasokat? Mert csaknem 2 euró egy literért igazán nem mondható keresztényi árnak, és mi bizony nem adjuk fel egykönnyen a keresztény hagyományainkat.

De nem akarok a saját nemzetemmel szemben igazságtalannak tűnni, az alacsony árakhoz való vonzódás viszonylag univerzális emberi tulajdonság. Ha akciókról és kedvezményekről van szó, a szabályok, az elvek és a jó erkölcs gyakran mellékvágányra kerülnek. A különböző fekete péntekek során viszonylag gyakran megfigyelhetjük, hogy a nagy tolongás közepette hogyan verekedik össze két kiválóan öltözött hölgy az utolsó pár cipőért. A 60%-os árengedmény megfosztja őket minden ítélőképességüktől, egyszerűen ez erősebb náluk.

Éppen e jellemvonásunk miatt vannak kisebb aggályaim az Európai Unióba irányuló orosz olaj exportjának a nemrég jóváhagyott tilalmával kapcsolatban. Moszkva ugyanis válaszul a gazdasági szankciókra rendkívül erős fegyvert húzott elő: az árengedményeket. Nyugaton a kereslet csökkenésével szembesülve az oroszok olaját jóval ár alatt adják, így próbálják legalább részben kompenzálni a bevételkiesést. És nem teljesen eredménytelenül. „Némelyik ázsiai ügyfél inkább a gazdasági érdekeket, és nem a politikai nézeteket tartja szem előtt” – találta fején a szöget Jane Xie szingapúri elemző. India például egyáltalán nem habozik, és az orosz kőolaj behozatalában történelmi rekordokat dönt meg – és bizonyára jó érzéssel tölti el őket, hogy végre rájuk mosolygott a szerencse.

De ez várható volt. Őszintén, bennünket sem nagyon izgat, hogy például mi a helyzet a kasmíri konfliktussal, akkor az indiaiak ugyan miért búslakodnának Ukrajna miatt? Nekem inkább valami más motoszkál a fejemben. Éspedig az, hogy vajon itt, Európában is akadnak-e olyan vállalkozó szelleműek, akik – merő takarékoskodásból és hogy némi haszonra tegyenek szert – képesek megszegni pár alapelvet és szabályt. Tudom is én, kitalálnak valamilyen bonyolult, többé-kevésbé legális, de kifizetődő eljárást, hogyan lehet megkerülni az orosz nyersanyagok behozatalára vonatkozó tilalmat.

Merthogy – ahogyan azt a magyar benzinkutaknál láthatjuk – a 60 cent literenkénti megtakarítás óriási vonzerő. Pedig a mi sofőreink csak a saját kocsijuk tartályába tankolnak, de mi lesz, ha egy egész tanker lesz a tét?

A szerző a Plus 7 dní főszerkeztő-helyettese

Read More

Post Comment